”Crede cineva la modul serios că ne putem gândi la Europa fără să ţinem cont de marea Rusie?”, a întrebat Junker, care a adăugat că Rusia este “primul nostru mare vecin, cu care trebuie într-un fel – şi fără a uita de conflictele care există – să reînnodăm în mod clar relaţiile”.

”Teritoriul UE este de 5,5 milioane de kilometri pătraţi, e foarte puţin”, a insistat Juncker, amintind cu titlu de comparaţie că “Rusia singură are un teritoriu de 17,5 milioane de kilometri pătraţi”.

Dintre cele 44 de ţări care se află continentul european, 27 au apărut după prăbuşirea Zidului de la Berlin, “cu toate conflictele încă nesoluţionate, unele încă îngheţate, pe care le-a adus acest lucru”, a spus Juncker, cu referire la criza europeană, dar şi la tensiunile pe marginea teritoriilor separatiste susţinute de Moscova în Republica Moldova şi Georgia, subliniază AFP, citată de Agerpres.

Relaţiile dintre Bruxelles şi Moscova s-au degradat substanţial după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014. Atunci când separatiştii proruşi au lansat o ofensivă în estul Ucrainei, UE a acuzat Moscova că-i susţine pe ascuns, acuzaţie dezminţită de Kremlin, şi a ripostat cu aspre sancţiuni economice inclusiv la adresa băncilor, companiilor petroliere şi din sistemul de apărare rus.

Însă, europenii “nu sunt stăpânii lunii”, a pledat Juncker, aducând la cunoştinţă că UE va traversa un declin demografic şi economic în anii ce vor urma.

În câţiva ani, UE va reprezenta 15% din bogăţiile mondiale produse, comparativ cu un sfert cât reprezintă acum şi nicio ţară europeană nu va avea mai mult de 1% din populaţia mondială şi nu va mai fi membră a G7 în următorii 25 de ani, a avertizat preşedintele Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker, adeptul glumelor, a spus cu privire la declinul demografic: “Comisia ştie să facă tot, însă nu putem organiza libido-ul continental. Asta e, populaţia va continua să scadă!”.

”Se poate vedea uşor că singura soluţie, singura ieşire care poate exista pentru Europa este integrarea europeană”, a mai pledat Jean-Claude Juncker.


rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
”Crede cineva la modul serios că ne putem gândi la Europa fără să ţinem cont de marea Rusie?”, a întrebat Junker, care a adăugat că Rusia este “primul nostru mare vecin, cu care trebuie într-un fel - şi fără a uita de conflictele care există - să reînnodăm în...

Preluat de la EVZ