Președintele american a declarat, întrun interviu pentru Fox News, că SUA nu au obținut nimic din acordul nuclear cu Iranul, în schimb iranienii au obținut acces rapid la arme nucleare. 

El a evocat plățile de 1,7 miliarde de dolari făcute de SUA, anul trecut, către Iran. „Aceștia sunt bani luați din buzunarul vostru. Știți câte avioane vă trebuie pentru a le umple cu acești bani?”, a întrebat retoric liderul de la Casa Albă.

Trump se referea la un episod din 2016, din timpul administrației Obama, când s-au plătit 1,7 miliarde de dolari Teheranului, active și dobânzi înghețate, după intrarea în vigoare a acordului nuclear internațional.

Transportați cu avionul

Prima tranșă a plății a fost de 400 de milioane de dolari. După cum a dezvăluit presa americană la vremea respectivă, valuta (franci elvețieni, euro, etc) a fost trimisă la Teheran cu avionul, încărcată în doi paleți de lemn.

Criticii adminis trației de la Washington au spus atunci că ar fi vorba de fapt, despre răscumpărarea a patru americani luați prizonieri în Iran, având în vedere că transportul a avut loc în aceeași zi cu eliberarea ostaticilor (în ianuarie 2016). Republicanii, în frunte cu candidatul prezidențial, pe atunci, Donald Trump, au criticat gestul lui Obama, susținând că în acest fel iranienii vor mai reține ostatici americani, pentru a primi sume fabuloase în schimbul lor.

Donald Trump își menține poziția anterioară conform căreia acordul nuclear cu Iranul este unul „foarte prost” FOTO: AGERPRES

Bani contra arme

Fostă vedetă de show tv și om de afaceri, Donald Trump are o avere estimată la 3,5 miliarde de dolari. El a evocat, în interviu, imaginea unui milion de dolari în bancnote de 100 de dolari: „Este enorm! Vorbim de 1,7 miliarde! Cine este autorizat să facă asta, cine sunt cei care i-au livrat? S-ar putea să nu-i mai vedem niciodată, nu? Avioane pline cu bani”.

Era vorba despre plata unor despăgubiri acordate de Tribunalul Internațional de la Haga, după un contract de livrare de armament neonorat, din vremea șahului iranian, în anii 1970. Sancțiunile contra Iranului nu permiteau instituțiilor financiare să proceseze această tranzacție.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/trump-agerpres.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/trump-agerpres-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele american a declarat, întrun interviu pentru Fox News, că SUA nu au obținut nimic din acordul nuclear cu Iranul, în schimb iranienii au obținut acces rapid la arme nucleare.  El a evocat plățile de 1,7 miliarde de dolari făcute de SUA, anul trecut, către Iran. „Aceștia sunt bani luați...

Preluat de la EVZ