Este vorba despre cancerul de sân, România fiind una dintre cele trei ţări europene care nu au un program de screening pentru această afecţiune, scrie Gândul.

Rata mortalităţii din România este mai mare cu 25% decât media UE, potrivit celui mai recent studiu asupra afecţiunilor oncologice feminine realizat de Roche România şi Coaliţia pentru Sănătatea Femeii.

„Îngrijorător este faptul că rata totală a mortalităţii este mai mare în România, comparativ cu media europeană, în condiţiile în care numărul total de cazuri diagnosticate este mai mic în România, raportat la dimensiunea populaţiei.

Diferenţa cea mai mare dintre rata de supravieţuire din România şi media europeană apare ca o consecinţă a lipsei programelor de screening, a nivelului scăzut de educaţie (şi chiar teamă de investigaţii), a traseului complicat al pacientelor prin sistemul medical, precum şi a accesului redus la terapiile noi – aşa cum vom vedea în capitolele următoare”, se arată într-un studiu recent.

„Pentru cancerul de sân, incidenţa în România este aproape de 2 ori mai mică, ceea ce poate indica fie că româncele sunt mai puţin expuse la riscul de a dezvolta acest tip de cancer, fie că ne confruntăm cu sub-diagnosticare.

Din păcate, în absenţa datelor centralizate cu istoricul pacientelor, nu putem decât să speculăm motivele acestor diferenţe. Pe de altă parte, mortalitatea din România nu este de 2 ori mai mică decât media europeană, ceea ce susţine posibilitatea sub-diagnosticării – româncele sunt diagnosticate mai târziu, când şansele de supravieţuire sunt sensibil mai mici.

Se remarcă diferenţa majoră în ce priveşte incidenţa anuală a cancerului de col uterin în România comparativ cu media europeană: 12,2% din totalul cancerelor la femei versus 2,8%, de peste patru ori mai mare”, se arată în studiul Roche România şi Coaliţia pentru Sănătatea Femeii.  

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Este vorba despre cancerul de sân, România fiind una dintre cele trei ţări europene care nu au un program de screening pentru această afecţiune, scrie Gândul.Rata mortalităţii din România este mai mare cu 25% decât media UE, potrivit celui mai recent studiu asupra afecţiunilor oncologice feminine realizat de Roche...

Preluat de la EVZ