Premierul britanic Theresa May a promis, azi, simplificarea procedurii pentru rămânerea cetățenilor Uniunii Europene în Marea Britanie după Brexit, precum și prioritizarea drepturilor și beneficiilor cetățenilor, relatează site-ul BBC News.

Prin intermediul unei postări pe Facebook, Theresa May a subliniat că procedura aplicării pentru un statut stabil în Marea Britanie va fi simplificată, iar costurile vor fi reduse.

Am fost clară în acest demers că drepturile cetățenilor sunt prioritare. Știu că și ceilalți lideri au același obiectiv: să protejeze drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie și ale cetățenilor britanici care trăiesc în UE. Vreau să vă asigur că această chestiune rămâne o prioritate, că suntem uniți în privința principiilor cheie și că, în săptămânile viitoare, accentul se va pune pe obținerea unui acord care să funcționeze pentru oamenii din Marea Britanie și pentru cetățenii din UE“, a spus May.

Potrivit experților, mesajul premierului britanic are două scopuri: reasigurarea cetățenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie și influențarea Uniunii Europene să avanseze discuțiile de Brexit la următorul nivel. Tot joi, Theresa May se va adresa liderilor UE în cadrul unui summit la Bruxelles.

Cetățenii UE care au trăit în Marea Britanie au adus o importantă contribuție țării noastre. Și vrem ca ei și familiile lor să rămână. Nu aș putea fi mai clară: cetățenii UE care trăiesc în mod legal în Marea Britanie astăzi vor putea să rămână. Dar acest acord va oferi certitudine nu numai în ceea ce privește rezidența, ci și asistența medicală, pensiile și alte beneficii. Cetățenii UE care au contribuit la sistemul britanic – și cetățenii britanici din sistemul unei țări din UE27 – pot beneficia de pe urma contribuției“, a mai spus May.

Premierul britanic apreciază că un acord va fi încheiat în următoarele săptămâni, întrucât mai sunt puține aspecte care trebuie soluționate.

Dezvoltăm un proces digital simplificat pentru cei care solicită un statut de rezidență în Marea Britanie. Vom păstra costul cât mai scăzut posibil – nu mai mult decât costul unui pașaport britanic. Criteriile aplicate vor fi simple, transparente și strict în conformitate cu acordul de retragere din UE. Mai important, pentru orice cetățean UE care deține reședință permanentă va exista o procedură simplă pentru schimbarea statutului lor actual în rezident al Marii Britanii“, a mai spus Theresa May.

Liderii Uniunii Europene se vor întruni în cadrul unui summit la Bruxelles, joi și vineri, pentru a discuta despre propunerile Marii Britanii privind acordul de Brexit.

Premierul britanic Theresa May va prezenta planurile actualizate privind negocierile de Brexit și va încercă să argumenteze că au fost înregistrate progrese suficiente pentru a duce discuțiile la următorul nivel. După discursul Theresei May, liderilor celor 27 de state membre UE vor avea o întâlnire separată.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/theresa-may-da-asigurari-cetatenii-ue-care-traiesc-legal-in-marea-britanie-vor-ramane-aici-43209.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/theresa-may-da-asigurari-cetatenii-ue-care-traiesc-legal-in-marea-britanie-vor-ramane-aici-43209-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv