Unii au ajuns în România de câţiva ani, alţii de câteva luni. Majoritatea sunt femei din Siria, dar unele provin din Iran, Egipt, Irak, Liban. Aceştia beneficiază de consiliere profesională, ore de limba română, engleză, arabă, participări la festivaluri de artă şi cultură, workshopuri creative, curs de cetăţenie română.

Fatema Waiza – din Siria – refugiat în România de 4 ani

A plecat din Siria în octombrie 2012 din cauza războiului. Locuia în Aleppo, în fiecare zi se auzeau bombardamente şi avioane. Nu mai era apă şi curent. A plecat din Siria cu soţul ei şi cu cei doi copii. Au ajuns în Turcia în Adana unde împreună cu familia au închiriat un apartament. Dar viaţă a continuat să fie foarte grea! Deşi au lucrat cu toţii, viaţa era foarte scumpă iar condiţiile nu erau aşa de bune. Ea a lucrat la o fabrică de şampon şi gel de duș, la o fabrică de plăcinte şi în agricultură (la cultivat ceapă şi usturoi), iar fata ei a lucrat la o fabrică de rahat.

Deşi munceau foarte mult, cu greu au reuşit să îşi strângă bani. Au decis să plece după 2 ani. Însă lucrurile nu stăteau aşa uşor pentru ei acolo. Aşa că a plecat doar Fatema, singură, în România. Singura cale să ajungă în România era pe cale ilegală. A plătit aproximativ 2.000 de dolari ca să ajungă până în România într-un tir cu alte 15 persoane. După o călătorie de aproape 10 zile în care au avut voie să iasă afară 5 minute o dată la câteva zile, a ajuns în Bucureşti unde şi-a depus imediat solicitarea de azil. A locuit în Centrul de Cazare şi Primire a Solicitanţilor de Azil de pe stradă Vasile Stolnicul timp de un an de zile. După ce a obţinut statutul de refugiat a făcut actele de chemare pentru familia ei. Acum, după 4 ani, Fatema lucrează ca şi croitoreasă şi vorbeşte limba română foarte bine. Fata ei este înscrisă la o şcoală arabă: “Acum e ţară mea! Dacă îmi plac oamenii, ţară, limba, eu nu vreau să mai plec de aici”.

Hibah Aladas din Siria – de 7 ani în România – cetăţean român

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Unii au ajuns în România de câţiva ani, alţii de câteva luni. Majoritatea sunt femei din Siria, dar unele provin din Iran, Egipt, Irak, Liban. Aceştia beneficiază de consiliere profesională, ore de limba română, engleză, arabă, participări la festivaluri de artă şi cultură, workshopuri creative, curs de cetăţenie română. Fatema...

Preluat de la EVZ