Potrivit surselor EVZ, încă de când s-a înscris în cursa pentru șefia TNL, Mara Mareș, a beneficiat de susținerea tacită a lui Ludovic Orban, care de mai bine de două săptămâni a înroșit telefonul, sunând la mai mulți lideri ai organizațiilor PNL din teritoriu pentru a îi convinge s-o voteze pe deputata liberală de Brașov în vârstă de doar 25 de ani. Protejata lui Orban a preluat până și discursul liderului ei de partid. 

„Azi vom adăuga un nou capitol de istorie în cartea politicii româneşti. Azi ia parte noul şi marele TNL. De azi construim împreună. Toată lumea simte nevoia unei schimbări profunde. Acesta este momentul schimbării. Noi, împreună, vom fi principalul motor de creştere al PNL. Nu voi tolera nicio nostalgie din vremea USL-istă. Orice blat cu PSD va fi sancţionat dur. Îmi doresc să câştig şefia TNL ca voi să puteţi să faceţi carieră politică. Ştiu că pot, ştiu ce vreau, ştiu de ce vreau. Ştiu că cine mă judecă superficial greşeşte”, a declarat duminică, Mara Mareș, în fața colegilor prezenți la Convenția TNL. 

În cea de-a doua tabără, în spatele candidatului TNL, Radu Surugiu, s-au raliat prim-vicepreședintele PNL Iulian Dumitrescu, deputații Mihai Voicu și Gigel Știrbu, fostul parlamentar Dan Motreanu și vicepreședintele PNL Sector 3 Victor Ionescu. Surugiu a obținut, în legislatura 2012-2016, un mandat de deputat de Suceava, cu susținerea greilor din USL. Miza câștigării șefiei TNL pentru Radu Surugiu este o apropriere ulterioară de PSD și ALDE, partide în care acesta are o serie de conexiuni politice, conform surselor EVZ. Jocurile de culise pentru președinția Tineretului Liberal sunt făcute de către Victor Ionescu, lider al PNL care a fost recent numit subsecretar de stat la Ministerul Romanilor de Pretutindeni, în Guvernul Tudose.

În cea de-a treia tabără, printre susținătorii candidatului la șefia TNL, Glad Varga, deputal de Arad, se numără președintele organizației liberale din Capitală, Cristian Bușoi, și mai mulți lideri ai fostului PDL, printre care și primarul Aradului, Gheorghe Falcă. 

Ludovic Orban, toleranță zero pentru „trădători”

Despre numirea liberalului Victor Ionescu în Cabinetul Tudose, liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat, la Convenția TNL de duminică, că nu-i place „ca membri ai PNL să fie numiţi în Guvernul Tudose şi, mai ales, membri care sunt membri în comisia de organizare a congresului să fie în această situaţie, să fie numiţi subsecretari de stat”.

Pe 18 octombrie, Orban anunța că îi va cere liderului PNL Sector 3, Florin Alexe, excluderea „trădătorului” Victor Ionescu din partid, și că „oricine face blat cu PSD va avea aceeaşi soartă”. 

„Voi sunteţi colegii mei, voi sunteţi partenerii mei în PNL, voi sunteţi prezentul PNL şi viitorul PNL. Dar nu-mi place ca membrii TNL să fie radiaţi din calitatea de membru al PNL, după ce au muncit la zeci şi sute de campanii. Nu-mi place ca unii să-şi facă campanie electorală victimizându-se, nu-mi place ca alţii să-şi facă campanie electorală dând pe surse informaţii neadevărate şi atacând PNL şi pe preşedintele PNL cu informaţii care nu au absolut niciun fel de temei. (…) De asemenea, nu-mi place ca unii să manifeste zel aici în partid, în campaniile interne, dar când e vorba de bătăliile exterioare să nu rişte nimic, să nu-şi pună pielea la bătaie şi totdeauna să considere că politica este o chestiune de sforării interne şi nicidecum o bătălie cu adversarul politic. Bătălia, dragii mei, este o bătălie cu adversarul politic asumată direct, asumându-ţi riscuri, responsabilităţi, punându-ţi în pericol firma, locul de muncă, chiar şi liniştea personală, pentru că nu ne luptăm cu un partid normal care se bate cu noi în idei, ci ne luptăm cu un partid dictatorial, care foloseşte instituţiile statului să-i lovească pe toţi aceia care au curajul să-i critice, să facă opoziţie şi să-i convingă pe oameni că nu sunt buni şi că duc ţara într-o direcţie greşită”, le-a spus Orban colegilor prezenți duminică la Parlament, la Convenția TNL, citat de Agerpres

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Potrivit surselor EVZ, încă de când s-a înscris în cursa pentru șefia TNL, Mara Mareș, a beneficiat de susținerea tacită a lui Ludovic Orban, care de mai bine de două săptămâni a înroșit telefonul, sunând la mai mulți lideri ai organizațiilor PNL din teritoriu pentru a îi convinge s-o voteze...

Preluat de la EVZ