Planul președintelui Andrzej Duda și al partidului de guvernământ de la Varșovia de a restructura Curtea Supremă și Curtea Constituțională ar înlătura ultimul mecanism de protecția a statului de drept din Polonia, spune Adam Bodnar, ales în 2015, de fostul Parlament, în funcția de Avocat al poporului.

Vocea lui se alătură celor ale UE și SUA, care sunt îngrijorate de eforturile din ultimii doi ani de a „fi subjugată justiția politicului”.

„Acestea sunt ultimele plase de siguranță”, a spus Bodnar într-un interviu la Varșovia. „Dacă planul este implementat, va demonta ultimele plase de siguranță pentru respectarea drepturilor omului”, a spus el, conform Bloomberg.

De când au ajuns la putere populiștii de dreapta în Polonia, în 2015, relațiile cu Franța și Germania s-au înrăutățit, iar țara riscă sancțiuni fără precedent din partea UE pentru nerespectare unor standarde democratice.

Duda și Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului de guvernământ Lege și Justiție, s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a discuta despre diferențe de opinie privind implicarea politicienilor în activitatea Curții Supreme sau a Consiliului Judiciar, care decide promovările în justiție.  

În urmă cu trei luni, Duda și-a exercitat dreptul de veto, în mod neașteptat,la finalul a două săptămâni de proteste de stradă și a unor critici dure din partea UE, pentru  trei proiecte de lege în domeniul justiției, deși erau redactate de aliații săi politici.

În septembrie, președintele a revenit cu contra-propunerile sale, în care a renunțat la unele aspecte controversate – cum ar fi să forțeze toți judecătorii Curții Supreme să se pensioneze imediat – dar a continuat să acorde politicienilor puteri în domeniu.

Bodnar spune că negocierile prelungite asupra reformei au scăzut interesul publicului pentru proteste de amploare.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Planul președintelui Andrzej Duda și al partidului de guvernământ de la Varșovia de a restructura Curtea Supremă și Curtea Constituțională ar înlătura ultimul mecanism de protecția a statului de drept din Polonia, spune Adam Bodnar, ales în 2015, de fostul Parlament, în funcția de Avocat al poporului. Vocea lui se...

Preluat de la EVZ