Horoscop. Pe 27 octombrie s-au născut Nicolo Paganini, Theodore Roosevelt, Brigitte Engerer, Costin Murgescu, Sanda Toma, Romeo Vanica, Dumitru Furdui, Mihaela Mihai, Romulus Bărbulescu.

 

Pe 27 octombrie, sărbătoare mare în Bucureşti, „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală” după cum precizează Calendarul Creştin-Ortodox pe 2017 editat cu Binecuvântarea Patriarhului Daniel. În „Vieţile Sfinţilor” pagina 95 îl pomenim pe preacuviosul, părintele nostru, Dimitrie cel nou din Basarabi.

 

Horoscop. Dar ce mai este, tradiţional, pe 27 octombrie, în ”Kalendar”? Ei bine, Filip Şchiopul, vechiul nostru prieten, Lupul Şchiop! Dumitru sau Dimitrie Basarabov este Filip Şchiopul! Se zice ca acesta a călcat un pui şi, pentru o asemenea greşeală, şi-a pedepsit piciorul vinovat să suporte numai el greutatea trupului timp de un an, mergând şchiop (Speranţia).

 

Se povesteşte că Sfântul a găsit nişte câini, ai nimănui, şi i-a adus acasa la el. Căţeii erau în număr de şapte. Ca să-i mulţumească sfântului pentru bunătate, în fiecare zi a săpătămânii, câte un căţel se facea servitor şi facea toate muncile, cât ar fi fost de grele. Dacă venea un om şi-l ruga să-l facă sănătos, sfântul, cu ajutorul unui căţel îl făcea sănătos. Unii dintre câinii sfântului prindeau diavolii şi îi aduceau la Sumedru.  Căţeii aveau puterea să se ducă şi în iad, unde diavolii se temeau de ei. De atuncea diavolii au făcut o poartă mare de fier la iad, dar Filipul Şchiop tot trece prin ea!

 

Câinii Sf. Dumitru sunt lupii Sf. Petru şi ai Sf. Andrei.  (Speranţia, Olteanu).

 

Horoscop. Vedeţi, este creştineşte şi româneşte să adopţi căţeii, nu să-i omori!

 

Cei doi sfinţi, Sf. Dumitru şi Sf. Dumitru Basarabov tind, în conştiinţa populară, să se contopească.

 

Basarabovul fiind şi protectorul Bucureştilor, cronicarul medieval zice că: “…apăi în ziua de 27 octombrie, prostimea se îmbulzeşte ca să tulbure moaştele Sfântului…”. Nimic nou sub soare!

 

Horoscop. Cum nimic nou sub soare sunt, de exemplu, teniși chinezești. Converși, adică, acum, pentru snobi. Aceași calitate de acum 60 de ani când îi albeam cu cretă ca să mă duc la școală, bine îmbrăcat. O pereche ținea un sezon, poate doar o lună de zile, dar nu se supăra nimeni, erau ieftini.

 

Horoscop. Calitatea produselor chinezeşti a fost și este sub orice critică. Nu vorbesc de marfa de ultima calitate care sufocă România, ci de cea de pe piaţa SUA, unde sunt duse cele mai bune mărfuri chinezeşti, calitativ vorbind. Dar, s-a răspândit, mai ales printre tineret, această stare de fapt, superficială şi temporară, un substitut de viaţă adevărată. Viaţa pe credit, cu produse proaste şi ieftine din China, case de carton şi maşini luate pe trei ani! Consumismul acesta costă înspăimântător de mult! Prin „calitatea chinezească” se risipesc fulgerător resursele de care mai dispunem. Calitatea proastă costă imens!

 

Să vă dau un exemplu, din viaţa proprie, întotdeauna fac aşa, pentru că ştiu exact despre ce este vorba.

 

Horoscop. Aici, în sihăstria din Prahova, folosesc două frigidere „Arctic” românești, acum am înţeles că şi marca asta este străină,  cu compresoare Houston și freon adevărat, vechi de aproape 40 de ani. Merg excelent, le-am schimbat garniturile de etanşare, de cauciuc şi am modernizat consumul, printr-o interfaţă de câțiva dolari luată de la Walmart, care gestioneză energia reactivă – acum consumă puţini bani şi merg perfect. Pe raftul superior, vara îngheaţă ciorba! Mai este un secret, trebuie să fii harnic și să le dezgheți manual cât de des este necesar, așa consumul rămâne redus. În acest timp, în patruzeci de ani, în State, rudele mele au schimbat frigiderele de 7 (șapte) ori! Frigidere Made în China sau Coreea! Cât fier, cât cupru, cât aluminiu, cât plastic, câtă energie şi ore muncă s-au risipit?

 

Acest exemplu este multiplicat în viața cotidiană de milioane și miliarde de ori. În goana după profit occidentalii au relocalizat fabricile și uzinele în China. Obțin profituri fabuloase, dar calitatea este de… doi bani! Așa se consumă rapid resursele, limitate, ale Pământului.

 

Dar, vorba unui prieten, mai glumeţ: „dacă nu ar face lucruri voit, proiectat, proaste, care se strică repede, din ce ar mai trăi marele popor chinez?”

 

Horoscop. Calitatea chnezească nu se referă numai la produsle din China ci la toate mărfurile aparținând modului de producție asiatic. Marx, în Capitalul lui a enunțat cele două moduri de producție: cel european și cel asiatic. Modul de producție european este, de departe, superior celui asiatic, spune Marx, pentru că se bazează pe inițiativa particulară și produse durabile, de o calitate bună. Activiștii de partid au ascuns repede această învățătură a lui Marx, pentru că sistemele comuniste erau o ilustare a modului de producție asiatic, dictatorial, care produce mărfuri proaste, dar ieftine.  

 

Ceea ce vi se ascunde, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, este că resursele, metalele şi combustibilii, accesibile la exploatare, sunt limitate şi că nu mai ajung în ritmul acesta de risipă chinezească! O altă resursă mondială care se consumă repede este apa. Am mai vorbit și altădată despre aceasta, dar China și India consumă mai multă apă decât tot restul globului. De fapt o risipește, doar 34% este folosită productiv, ca apă potabilă, în agricultură, sau industrie.

 

Horoscop. Nu mâncarea, ci cuprul, metalele, o să lipsescă, în curând! Pentru că suntem consideraţi, de ticăloşii care calcă pe cadavre ca să ajungă în vârf, drept proşti şi viscerali, suntem ameninţaţi că o să lipsescă mâncarea, sigur, dacă nu este lăsat Monsanto şi ciracii lui să-şi facă de cap în lume cu ale lor OMG! Să le mănânce ei!

 

Să vedem ce o să mai aducă pisica mâine, doar pentru mulți este, în definitiv, o altă zi!

 

NOTĂ  O numită stare a sănătății și multele necazuri din săraca mea pustnicie mă obligă să nu pot răspunde la nicio corespondență, postesc negru și trec prin canonul tăcerii. Vă rog să mă iertați, scrieți-mi în continuare, dar nu mai așteptați răspuns. Am mai scris aceasta și acum câteva zile, acum am revenit cu aceste precizări pentru a explica de ce nu primiți răspuns la corespondență.

 

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
      Horoscop. Pe 27 octombrie s-au născut Nicolo Paganini, Theodore Roosevelt, Brigitte Engerer, Costin Murgescu, Sanda Toma, Romeo Vanica, Dumitru Furdui, Mihaela Mihai, Romulus Bărbulescu.   Pe 27 octombrie, sărbătoare mare în Bucureşti, „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui moaşte se află în Catedrala Patriarhală” după cum precizează Calendarul...

Preluat de la EVZ