Ultima seară (28 octombrie) a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) le prilejuiește iubitorilor de literatură din capitala Banatului întâlnirea cu scriitorii și literatura în cadrul unui format inedit. Este vorba despre Literary Death Match, un proiect de succes care a fost itinerat în întreaga lume, „cel mai antrenant spectacol literar la care am asistat vreodată!“, în viziunea criticilor de la Los Angeles Times.

Gândit sub forma unui „meci de box”, Literary Death Match confruntă, pe scenă, patru autori care citesc din creațiile proprii, pentru fi apoi evaluați de un juriu. După prima rundă, rămân în ring doi competitori, pentru care amfitrionul proiectului, Adrian Todd Zuniga, propune o probă secretă. În urma celei de a doua confruntări, este ales câștigătorul.

La ediția de la Timișoara a cunoscutului show american se vor înfrunta în ring poeții V. Leac, Cosmina Moroșan, Livia Ștefan și Vlad Drăgoi, jurații fiind Mircea Mihăieș, Gianina Corondan și Marcel Tolcea –  sâmbătă, 28 octombrie, începând cu ora 18.00, în Sal Mare a Teatrului Național.

Vineri, 27 octombrie, de la ora 18.00, e programat un Maraton de poezie prin Europa Centrală și de Sud-Est, tit în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara. Vor citi: Robert Simonisek (Slovenia) – selecție de poeme, traduse în limba română de Eva Catrinescu, Erdős Virág (Ungaria) – selecție de poeme, traduse în limba română de Ildiko Gaboș și Șerban Foarță, Tanja Stupar-Trifunović (Bosnia și Herțegovina) – selecție de poezii, traduse în limba română de Borco Ilin, Jovan Zivlak (Serbia) – selecție de poeme, traduse în limba română Slavomir Gvozdenovici şi Lucian Alexiu, Jacek Dehnel (Polonia) – selecție de poeme, traduse în limba română Constantin Geambașu și Passionaria Stoicescu, Eugen Bunaru, Slavomir Gvozdenovici, Ana Dragu, Costel Stancu și Domnica Drumea.
 

# Literary Death Match!

Sîmbătă, 28 octombrie, ora 18.00

Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara

Pentru prima dată, la Timișoara literatura intră în ringul de box!

…cel mai antrenant spectacol literar la care am asistat vreodată!“ (Los Angeles Times)

„Literary Death Match este menit să revitalizeze aerul cool al lumii tipărite.” (Interview Magazine)

În ring:

  • Cosmina Moroșan
  • L​ivia Ștefan
  • V​asile Leac​
  • Vlad Drăgoi

Juriu:

  • Mircea Mihăieș
  • ​Gianina Corondan
  • Marcel Tolcea

Amfitrion: Adrian Todd Zuniga

rootstireaActualitate/EsentialCultură
Ultima seară (28 octombrie) a ediției din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) le prilejuiește iubitorilor de literatură din capitala Banatului întâlnirea cu scriitorii și literatura în cadrul unui format inedit. Este vorba despre Literary Death Match, un proiect de succes care a fost...

Preluat de la EVZ