Este vorba de un raport al FBI către Casa Albă care detaliază activitățile de spionaj dintre cele două mari puteri care se înfruntau la acea dată, URSS și SUA.


Citește primul episod din DESECRETIZAREA SECOLULUIPreședintele SUA a fost ASASINAT! Asasinul, ASASINAT ŞI EL. Totul cu ȘTIREA ȘEFULUI FBI! Nici Moscova NU E STRĂINĂ


Oferind multe detalii picante din lumea vie a spionajului, documentul se axează pe felul în care principalul adversar al Americii, Rusia Sovietică, a perceput asasinarea președintelui american. Sigur că informațiile sunt filtrate prin mintea autorului textului, J. Egdar Hoover, figură legendară a serviciilor secrete, un personaj care avea nevoie să-și „prelucreze” șefii direcți, președinții SUA, prin informațiile pe care le furniza.

Acest fapt transpare clar din prima parte a documentului, în care Hoover îi sugerează președintelui Johnson că în timpul primului său mandat la Casa Albă multe informații despre viața sa personală nu ajunseseră la ruși. De asemenea, defunctul președinte este prezentat ca un om „agreat” de ruși, dispus la „peaceful coexistence” cu Blocul sovietic.


J. Edgar Hoover, primul director al FBI


Hoover a fost șef al Biroului de Investigații sub OPT președinți ai Americii.

Câteva date tehnice despre documentul declasificat

Documentul este un raport întocmit de FBI, asumat de directorul John Edgar Hoover, omul care a condus acest serviciu timp de 48 de ani, de la înființare Biroului Federal, în 1924, până la moartea lui Hoover, în 1972. Raportul este adresat unui consilier de la Casa Albă, Marvin Watson, șeful personalului de la Casa Albă.

Documentul are două date, 1 decembrie 1963 și 2 decembrie 1965, probabil fiind o ”lipire” a două raportări distincte, pe o singură temă: percepția Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste, dușmanul numărul 1 de dincolo de Cortina de Fier, asupra asasinării celui de-al 35-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, la data de 22 noiembrie 1963.

La același document au fost atașate și alte informații, pe 29 noiembrie 1966, privind reacții ale URSS și Partidului Comunist la asasinarea lui Kennedy. Despre aceste ultime date se spune că nu au fost comunicate procurorului general al SUA. Documentul complet a fost redactat la 1 decembrie 1966.


Lindon Johnson depune jurământul la bordul Air Force One


Marvin Watson îi raporta la rândul său șefului său, președintele Lyndon Johnson, fost vicepreședinte al lui JFK și apoi președinte al SUA, după declararea decesului lui JFK, în Dallas. Un amănunt: Johnson a depus jurământul de credință ca președinte în Airforce One, în timpul zborului care o aducea la Washigton pe nu mai puțin celebra Jacquelin Kennedy, viitoarea doamnă Onassis.

Documentul a fost desecretizat la 23 octombrie 2017 și dat publicității pe 27 octombrie, după ce președintele Donald Trump a așteptat până la ora 23.59, pe 26 octombrie, ca FBI să ridice obiecții la declasificarea decisă prin lege în 1992. Mai trebuie spus că Trump a decis amânarea cu 180 de zile a declasificării a peste 1000 de dosare, la care agențiile mai au de formulat obiecții.

Iată textul intitulat:

Reacții ale oficialilor sovietici și ai Partidului Comunist la asasinarea președintelui John F Kennedy

„O sursă care a furnizat informații credibile și în trecut și care era în Rusia la data asasinării președintelui John F. Kennedy ne-a spus, pe 4 decembrie 1963, că știrea asasinării președintelui Kennedy a ajuns la poporul sovietic aproape imediat după ce s-a întâmplat. A fost urmată de un mare șoc și de consternare și clopotele bisericilor au bătut în memoria președintelui Kennedy.


Kennedy și Hrușciov în anii 60


Potrivit sursei noastre, oficialii Partidului Comunist și ai Uniunii Sovietice au crezut că e vorba de o conspirație foarte bine organizată de extremiștii de dreapta din Statele Unite, ca să dea o „lovitură/coup”. Ei au simțit că e vorba de elemente interesate în a se folosi de asasinat și de sentimentele anticomuniste din Statele Unite pentru a opri negocierile cu Uniunea Sovietică, pentru a lovi Cuba și apoi să se răspândească războiul. Din cauza acestor presentimente, Uniunea Sovietică a intrat imediat în stare de alertă la nivel național.”

Aici trebuie spus că în 1963 era încă fierbinte subiectul Crizei rachetelor sovietice descoperite în Cuba, din octombrie 1962. Atunci a fost nevoie de o întâlnire tripartită a lui Kennedy cu Nichita Hrușciov, premierul URSS, și cu Fidel Castro, cel care abia impusese un nou regim la Havana.

Un maniac neurotic, neloial tării sale

”Sursa noastră a mai spus că oficialii sovietici se temeau că, fără comandă, un general iresponsabil din Statele Unite putea lansa o rachetă spre Uniunea Sovietică. Opinia oficialilor era că numai maniacii pot crede că forțele de „stânga” din Statele Unite, reprezentate de Partidul Comunist – SUA, l-ar asasina pe președintele Kennedy, mai ales fiind știute abuzurile la care Partidul Comunist din SUA fusese supus de către extremiștii de stânga, din cauza suportului oferit de comuniști politicilor de coexistență în pace și dezarmare ale administrației Kennedy.”

Pentru pasajul următor e nevoie de câteva date din arhivele deja cunoscute. Anchetele oficiale au decis că la asasinarea lui Kennedy a participat un singur trăgător, Lee Harvey Oswald, care, în 1963, avea 24 de ani. Avusese totuși o viață agitată. Deși educat la școala US Marine Corps, Oswald a fugit în URSS, în 1959 și a locuit aici până în 1962. S-a și căsătorit cu o rusoaică, pe care a luat-o cu el când a revenit în America. Anii petrecuți în Rusia au alimentat teoriile conspiraționiste, care susțineau că sovieticii l-au transformat în agent.


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/j-edgar-hoover.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/j-edgar-hoover-300x276.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Este vorba de un raport al FBI către Casa Albă care detaliază activitățile de spionaj dintre cele două mari puteri care se înfruntau la acea dată, URSS și SUA. Citește primul episod din DESECRETIZAREA SECOLULUI: Președintele SUA a fost ASASINAT! Asasinul, ASASINAT ŞI EL. Totul cu ȘTIREA ȘEFULUI FBI! Nici Moscova...

Preluat de la EVZ