Guvernul polonez a exprimat obiecții puternice față de intenția naționalistului alb american Richard Spencer de a vorbi la o conferință de extrema dreaptă în Varșovia, în noiembrie, dar nu a precizat dacă îi va interzice intrarea în țară.

Ministrul de Externe,Witold Waszczykowski, l-a descris pe Spencer ca pe cineva care „defăimează ceea ce s-a întâmplat în Al Doilea Război Mondial și calomniază Holocaustul”. „Nu ar trebui să apară în public, în special în Polonia”, a declarat, vineri, ministrul, scrie The Guardian.

Spencer (39 de ani) este un lider al mișcării care susține supremația albilor și cel care a organizat manifestația din august din Charlottesville, Virginia, care s-a transformat în violențe, o femeie fiind ucisă.

Spencer a fost invitat de o organizație de extrema dreaptă din Polonia, pentru a susține un discurs la o conferință ce va avea loc în 10 noiembrie, cu o zi înainte de Ziua Națională a Poloniei.

În ultimii ani, un marș  al extremiștilor de dreapta,organizat  în 11 noiembrie, a devenit una dintre cele mai mari adunări a extremiștilor din Europa.

Ministerul de Externe a anunțat că „într-o țară care a fost una dintre cele mai mari victime a nazismului, ideile promovate de Spencer și susținătorii săi ar putea fi o amenințare la adresa celor care respectă valorilor drepturilor omului și ale democrației”. Iar viziunea lui Spencer este „în conflict cu ordinea legală din Polonia”.

O purtătoare de cuvânt a Poliției de frontieră a declarat că nu poate divulga dacă Spencer a fost sau nu pus pe lista persoanelor cărora li s-a interzis intrarea în țară, din cauza clauzelor de confidențialitate.

În octombrie 2014, Ungaria a interzis o conferință a think tank-ului lui Spencer, Institutul pentru Politici Naționale.

Când Spencer a încercat să participe, totuși, la o reuniune informală, a fost arestat, deportat și interzis în spațiul Schengen pentru trei ani.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Guvernul polonez a exprimat obiecții puternice față de intenția naționalistului alb american Richard Spencer de a vorbi la o conferință de extrema dreaptă în Varșovia, în noiembrie, dar nu a precizat dacă îi va interzice intrarea în țară.Ministrul de Externe,Witold Waszczykowski, l-a descris pe Spencer ca pe cineva care...

Preluat de la EVZ