Un grup de parlamentari PNL, printre care și senatorul liberal, Alina Gorghiu, a inițiat un proiect legislativ prin care autoritățile locale să poată da o derogarea pentru organizarea evenimentelor după ora 23.00.

Potrivit expunerii de motive, „Motivul realizării acestui demers este dat de faptul că actuala lege, realizată în 1991, a fost gândită în special pentru adunările publice de tip protest, miting, demonstrație, specific anului aprobării ei, și nu permite organizarea de evenimente culturale, religioase, după ora 23:00, acest tip de evenimente fiind incluse în categoria „adunări publice”, conf. art. 1 din Legea 60/1991”.

Inițiatorii spun că, în urma sesizărilor venite din partea unităților administrative-teritoriale privind restricția dată de lege de a desfășura evenimente după ora 23:00, cum ar fi zilele municipiului/orașului/comunei, celebrarea revelionului, a unor sărbători religioase, evenimente importante în plan local, cât și în urma solicitărilor primite din partea organizatorilor de evenimente culturale care doresc realizarea de evenimente după ora 23:00 care nu implică amplificare audio, cum ar fi proiecții 3D, expoziție de picturi în aer liber, consideră necesară o actualizare a legii care să reflecte nevoile actuale.

Pentru a asigura un cadru legislativ care permite organizarea de evenimente de impact și importanță pe plan local, este necesară introducerea posibilității ca autoritatea locală să poată da o derogare pentru organizarea evenimentelor după ora 23:00, doar în cazuri excepționale, se mai arată în documentul citat.

Astfel, potrivit textului legislativ, „Adunările generale trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice și private, a celor de învățământ, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public, și nu pot fi continuate după ora 23:00. În situații excepționale, atunci când se realizează un eveniment de mare interes pe plan local, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din cadrul unității administrativ-teritoriale poate aproba desfășurarea adunării publice și după ora 23:00”.

Propunerea legislativă pentru modificarea art.2 din Legea nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice a fost depusă la Senat în calitate de primă camera sesizată.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/proiect-concertele-sa-se-poata-desfasura-si-dupa-ora-23-00-43539.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/proiect-concertele-sa-se-poata-desfasura-si-dupa-ora-23-00-43539-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv