În doar 29 de minute un zbor cu noua tehnologie propusa de Musk ne-ar putea duce de la Londra la New York.

La ora actuala pentru a ajunge de la Roma la Sydney este necesara efectuarea a doua zboruri, durata totala a carora este de circa 20 de ore. Astfel de calatorii pun la grea incercare fizicul nostru, tinand cont si de spatiul redus din avioane si de posibilitatea limitata de a efectua miscarea atat de necesara organismului.

Este acesta unul dintre motivele care l-au impins pe vulcanicul antreprenor Elon Musk, proprietar al mai multor companii printre care si SpaceX, sa propuna o noua solutie: o racheta precum cea utilizata pentru zborurile spatiale care sa duca in orbita terestra un vehicul spatial.

Musk a propus aceasta idee in cadrul congresului de astronautica din Adelaide (Australia), in cadrul unei prezentari in care a vorbit despre planurile pe care le are pentru calatoriile spre Luna si spre Marte. In finalul prezentarii Musk a propus utilizarea rachetelor inclusiv pentru zboruri terestre.

Pentru a fi cat mai convingator Elon Musk a prezentat un video in care arata cum aceasta idee ar putea fi realizata cu un pret convenabil: practic s-ar putea ajunge din orice punct al Pamantului in oricare altul in mai putin de o ora cu un cost estimat ca fiind asemanator cu cel pe care-l platim petru biletele de avion la ora actuala la o companie low-cost.

Cum ar functiona aceasta racheta? Practic, de pe o platforma marina, la care s-ar ajunge cu un vapor, s-ar lansa o racheta ce ar duce in orbita terestra o nava spatiala care ar putea gazdui circa 200 de pasageri si ar calatori cu viteza de aproximativ 28 de mii de kilometri pe ora. In mai putin de o ora ar ajunge la destinatie, oricat de indepartata ar fi, unde ar reintra in atmosfera aterizand pe o alta platforma marina in apropierea orasului de destinatie.

Racheta, dupa ce ar duce in orbita nava spatiala, ar reintra la baza, precum Falcon 9 – racheta deja testata de catre Space X cu succes.

La ora actuala SpaceX pregateste o noua racheta, cea mai puternica in circulatie. Este vorba despre Falcon Heavy, capabila sa transporte 54.400 kg intr-o orbita terestra joasa, 22.200 kg intr-o orbita de transfer geostationara si 13.600 kg pana la planeta Marte. Falcon Heavy va utiliza 28 de motoare de racheta Merlin 1D (9 per nucleu, 1 in stadiul de avansare) dezvoltate de asemenea de SpaceX, care functioneaza cu oxigen lichid (LOX) si kerosen (RP-1) de propulsie. Specialistii din cadrul companiei SpaceX sustin ca Falcon Heavy va fi capabil sa transporte mai multe sarcini utile pe orbita decat orice vehicul de lansare de la Saturn V (1967-73).

Lansarea si testarea primlui prototip al rachetei Falcon Heavy este prevazuta pentru luna noiembrie a acestui an. Obiectivul acestui test este cel de a pregati strategia pentru a duce un echipaj uman pe planeta Marte in urmatorii 10 ani. Puterea acestei rachete, Falcon Heavy, este cam doua treimi din cea a rachetei Saturn V care a dus echipajele umane pe Luna, fiind – daca totul merge bine – la ora actuala cea mai puternica racheta in asteptarea lansarii sistemului Space launch system de catre NASA.

rootstireaActualitate/EsentialCultură
În doar 29 de minute un zbor cu noua tehnologie propusa de Musk ne-ar putea duce de la Londra la New York. La ora actuala pentru a ajunge de la Roma la Sydney este necesara efectuarea a doua zboruri, durata totala a carora este de circa 20 de ore. Astfel...

Preluat de la EVZ