Poliţia locală a estimat că 350.000 de persoane au participat la manifestaţia la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei şi Cataloniei.

Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestaţiei, cifra de 1,3 milioane de participanţi.

Ines Arrimadas, de la partidul de centru Ciudadanos, liderul de opoziţie din parlamentul catalan, a luat parte la marş şi a făcut apel la restaurarea ‘simţului realităţii şi a democraţiei’ în regiune, scrie Agerpres.

CSC a organizat şi primul marş anti-secesiune, care a avut loc la 8 octombrie şi la care participarea a fost estimată la peste un milion de persoane.

Mii de persoane se îndreaptă duminică spre centrul Barcelonei pentru a apăra unitatea Spaniei, la mai puţin de 48 ore de la proclamarea ‘Republicii catalane’ de către parlamentul regional, relatează AFP.

Manifestaţia în favoarea menţinerii Regatului Spaniei survine după mai multe adunări care au avut loc vineri seara în regiune pentru a sărbători naşterea ‘Republicii Catalane’.

Strigând „Puigdemont în închisoare”, numeroşi spanioli anti-secesiune s-au îndreptat spre una dintre cele mai cunoscute zone din Catalonia, Passeig de Gracia, pentru a participa la o manifestaţie care va avea loc în prezenţa unui important dispozitiv de securitate.

Separatiştii ‘trăiesc într-o lume paralelă, puţin suprarealistă’, a declarat o manifestantă, Silvia Alarcon, 35 de ani, care locuieşte la periferia oraşului Barcelona.

Guvernul spaniol doreşte să preia cât mai curând controlul în Catalonia, a cărei declaraţie de independenţă nu a fost recunoscută la nivel internaţional. Madridul a anunţat de asemenea alegeri regionale pe 21 decembrie.

Parlamentul Cataloniei a adoptat vineri o rezoluţie care declară că regiunea din nord-estul Spaniei devine un „stat independent luând forma unei republici”. La scurt timp, Senatul de la Madrid a votat pentru a-i permite guvernului să suspende autonomia Cataloniei, o măsură fără precedent în 40 de ani de democraţie.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de Sigma Dos şi publica duminică de ziarul conservator spaniol El Mundo, partidele proindependenţă din Catalonia ar pierde majoritatea în parlamentul regional, în alegerile programate în decembrie.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Poliţia locală a estimat că 350.000 de persoane au participat la manifestaţia la care au fost fluturate mii de drapele ale Spaniei şi Cataloniei.Organizatorii, Societatea Civilă Catalană (CSC), au avansat la rândul lor, la finalul manifestaţiei, cifra de 1,3 milioane de participanţi.Ines Arrimadas, de la partidul de centru Ciudadanos,...

Preluat de la EVZ