Iniţiativa legislativă a primit raport de adoptare din partea comisiilor juridică şi de administraţie din Senat, iar dacă luni nu va fi votată de plenul Senatului, va fi adoptată tacit, urmând a fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

În dezbaterile din comisia de administraţie a Senatului, liberalul Răducu Filipescu nu a votat împotriva acestei iniţiative, deşi conducerea PNL a decis că nu o susţine, ci s-a abţinut.

În luna februarie, senatorul PNL Răducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii.

Liderul interimar al PNL de la acea vreme, Raluca Turcan, spunea însă că proiectul de lege depus de senatorul liberal nu are girul PNL şi nu va fi susţinut în Parlament.

“Iniţiativa legislativă cu privire la Statutul funcţionarilor publici nu are girul PNL si nu va fi susţinuta. Măsura suspendării de drept din funcţie a funcţionarului public la momentul trimiterii în judecată pentru o serie de infracţiuni prevăzute în legea în vigoare este necesară şi trebuie menţinută”, a declarat Raluca Turcan pe 1 martie.

Ea a afirmat că acest lucru a fost constatat şi prin decizii ale CCR, care confirmă necesitatea unor măsuri de natură a asigura integritatea funcţiei publice. “PNL se delimitează de această iniţiativă care nu a fost supusă dezbaterii şi deciziei conducerii partidului”, a subliniat Turcan.

Întrebat despre iniţiativa liberalului Răducu Filipescu, liderului PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este de acord cu această propunere deoarece trebuie să ne obişnuim şi cu principiul prezumţiei de nevinovăţie.

„Nu cred că este o idee rea pentru că trebuie să ne obişnuim şi cu  principiul de prezumţie a nevinovăţiei. Până când un om este condamnat, nu cred că trebuie să plece de la serviciu. Sunt de acord cu acestă propunere, susţinem”, a răspuns liderul PSD.

Senatorul PNL Răducu Filipescu a depus la Parlament o propunere legislativă prin care funcţionarii publici să nu mai fie suspendaţi din funcţie dacă sunt trimişi în judecată pentru infracţiuni de corupţie şi de serviciu, infracţiuni care împiedică înfăptuirea justiţiei, infracţiuni de fals şi infracţiuni contra umanităţii, contra statului sau contra autorităţii.

Potrivit propunerii legislative, articolul 94, alin. (1), lit. m) din legea 188/1999 privind statutul funcţionarilor publici se abrogă.

rootstireaActualitate/Esential
Iniţiativa legislativă a primit raport de adoptare din partea comisiilor juridică şi de administraţie din Senat, iar dacă luni nu va fi votată de plenul Senatului, va fi adoptată tacit, urmând a fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional. În dezbaterile din comisia de administraţie a Senatului, liberalul Răducu...

Preluat de la EVZ