Pentru prima oară în ultimele decenii, există discuții, publice sau private, atât în Coreea de Sud, cât și în Japonia, despre opțiunea nucleară. Seulul și Tokyo se tem că SUA nu ar sări în ajutorul lor, dacă acțiunile sale ar provoaca lansarea unei rachete din Coreea de Nord spre Los Angeles sau Washington.

Acțiuni defensive

În Coreea de Sud, sondajele arată că 60% din populație este în favoarea construirii unor arme nucleare. Și 70% dintre sud-coreeni vor ca SUA să reintroducă în luptă armele nucleare tactice, arme interzise acum 25 de ani.

În Japonia, foarte puțini oameni susțin folosirea armelor nucleare, pentru că este singura națiune din lume care a suferit de pe urma unui astfel de atac, dar mulți experți cred că acest lucru s-ar schimba dacă cele două Corei ar avea arsenale nucleare. Premierul japonez, Shinzo Abe, a făcut campanie pentru întărirea apărării în fața amenințării venite din nord, iar Japonia are rezerve de material nuclear care ar putea furniza 6.000 de arme atomice. Duminica trecută, Abe a câștigat alegerile generale, ceea ce îl încurajează în schimbarea Constituției pacifiste. 

Soldați nord-coreeni, în partea Coreei de Nord din Zona Demilitarizată, în satul Panmunjom, la granița dintre cele două Corei. FOTO: AGERPRES

Asia „nucleară”

În regiune, mai multe națiuni au materialul, tehnologia, expertiza și banii necesari pentru a produce arme nucleare.

Într-o analiză publicată de New York Times, se arată că pe lângă Coreea de Sud și Japonia, există dezbateri și în Australia, Myanmar, Taiwan și Vietnam pe tema posibilei înarmări nucleare. 

Într-un interviu recent, Henry A. Kissinger, unul dintre strategii de la începutul Războiului Rece, spunea: „Dacă ei continuă să aibă arme nucleare (Coreea de Nord – n.r.), astfel de arme trebuie să ajungă și în restul Asiei. Nu se poate ca nord-coreenii să fie singurii care au arma nucleară, iar cei din sud să nu încerce același lucru. Nu nu se poate nici ca Japonia să stea deoparte”, a adăugat el. „Așa că deja vorbim despre proliferare nucleară”.

Astfel de temeri au mai fost exprimate în trecut, în Asia și în altă parte, fără să se materializeze. Totuși, Coreea de Nord testează umbrela nucleară a Americii – angajamentul de a-și apăra aliații, dacă este necesar – într-un mod în care nu s-a întâmplat demult. Aceeași frică – că sunt abandonate în fața pericolului URSS – a făcut ca Marea Britanie și Franța să se înarmeze nuclear, în anii 1950.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/soldati-korea-agerpres.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/soldati-korea-agerpres-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Pentru prima oară în ultimele decenii, există discuții, publice sau private, atât în Coreea de Sud, cât și în Japonia, despre opțiunea nucleară. Seulul și Tokyo se tem că SUA nu ar sări în ajutorul lor, dacă acțiunile sale ar provoaca lansarea unei rachete din Coreea de Nord spre...

Preluat de la EVZ