Președintele regional, Carles Puigdemont, a plecat la Bruxelles, azi, împreună cu alți membri ai administrației sale, după cum a anunțat un membru al partidului de guverământ din Spania, Partidul Popular.

Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, a cerut inculpări pentru rebeliune și răzvrătire, ca și pentru fraude și folosirea defectuoasă a fondurilor, împotriva liderilor catalani.

Premierul Mariano Rajoy a preluat controlul direct al fostei regiuni autonome (una din cele 17 ale Spaniei, vineri, după ce a anunțat alegeri anticipate în Catalonia pentru 21 decembrie, scrie Reuters.

A fost liniște azi pe străzile din Barcelona, după un weekend în care sute de mii de oameni au ieșit în straă, la manifestații de susținere a unității țării.

La început, lideri precum Puigdemont și vicepreședintele Oriol Junqueras au declarat că nu vor accepta să fie demiși, dar azi partidele au anunțat că vor participa la alegeri, o acceptare tacită a dizolvării parlamentului.

Un post de televiziune a speculat că Puigdemont ar putea cere azil în Belgia, pentru a nu fi inculpat în Spania, deoarece riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 30 de ani.

Legislatura regională a anulat o ședință pentru mâine, un alt semnal că parlamentarii au acceptat faptul că au fost demiși din funcții.

Deși unele sindicate și mițșcări secesioniste au cerut revolte și greve generale, profesorii, pompierii, polițiștii și alți angajați din sistemul public au mers la muncă, azi, la fel ca într-o zi normală de lucru.

Fostul premier catalan Carles Puigdemont ar putea primi azil politic în Belgia numai dacă ar exista „semnale clare de persecuţie”  împotriva sa, a precizat comisarul general belgian pentru refugiaţi şi apatrizi, Dirk Van den Bulcke, după ce un membru al guvernului belgian a vorbit despre posibilitatea ca Puigdemont să primească protecţie în Belgia dacă fostul şef al executivului catalan ar risca să fie încarcerat pentru autoproclamarea independenţei Cataloniei, informează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Pentru ca un cetăţean european să poată cere azil în Belgia trebuie să existe semnale clare de persecuţie, şi nici această condiţie nu este suficientă, pentru că în plus este nevoie ca cel persecutat să se afle în imposibilitatea de a fi apărat în propria sa ţară, a explicat Dirk Van den Bulcke la postul RTL.

El nu a comentat mai mult cazul concret al lui Puigdemont şi al unora dintre foştii săi colaboratori destituiţi după ce guvernul de la Madrid a pus Catalonia sub tutelă.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele regional, Carles Puigdemont, a plecat la Bruxelles, azi, împreună cu alți membri ai administrației sale, după cum a anunțat un membru al partidului de guverământ din Spania, Partidul Popular.Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, a cerut inculpări pentru rebeliune și răzvrătire, ca și pentru fraude și folosirea...

Preluat de la EVZ