Alături de partenerii săi, Fundaţia Interart Triade inaugurează, în cadrul Bienalei Art Encounters, lucrarea de lighting art installation  PASSAGE / PASAJ  a artistei Aleksandra Stratimirovic. Eveniemntul va avea loc miercuri, 1 noiembrie, de la ora 19,00, în spațiul de sub Podul de pe Calea Șagului.

”În contextul în care Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 sub semnul simbolic al luminii – ”Iluminează orașul prin tine însuți!” -, lucrările de artă urbană trebuie să preia și să reflecte acest deziderat al comunității. Fundația Triade, consecventă programului său de susținere a artei în spațiul public, în parteneriat cu entitățile ce s-au constituit într-un pol activ pentru susținerea acesteia, a obținut finanțarea din partea AFCN și a realizat lucrarea PASSAGE / PASAJ, dând semnalul că orașul își începe marea sărbătoare a Luminii. Am pornit dintr-un loc lipsit de privilegiul centrului, sub un pod dintr-o zonă ”gri” a orașului, tocmai pentru a sugera puterea transformatoare a artei și a luminii. Am gândit acest proiect ca aport al Fundației Triade, în calitate de co-organizator ai Bienalei Art Encounters 2017, la secțiunea de artă în spațiul public. Am considerat că amploarea bienalei poate conferi cea mai bună vizibilitate momentului în care lucrarea de artă va fi prezentată in situ ca intervenție luminoasă. Ținând cont de efervescența pe care bienala o creează, am considerat că sinergiile născute cu acest prilej pot contribui la o valorizare pe măsură a unui moment luminos, în sens simbolic: deschiderea orașului spre lumina artei contemporane, a partajării emoției estetice, a participării la spiritul emulativ al momentului ce se construiește împreună”, arată Sorina Jecza, președinta Fundației Interart Triade.

PASSAGE / PASAJ este o instalație site-specific, ce folosește drept mediu de expresie lumina. Concepută de către artista Aleksandra Stratimirovic, realizarea lucrării s-a bucurat de sprijinul consistent al specialiștilor  în tehnologii de iluminat din orașul în care LUMINA este o prezență cu bogat conținut simbolic, pornind din trecut (premierele legate de iluminatul Timișoarei) și mergând spre viitor. Conceptul de la care a pornit artista vizează PASAJUL drept un canal care unește mai multe locuri imaginare. Simbolizează deschideri ce creează oportunități, direcții de urmat, din dorința de a ne îndeplini visele. Artista a fost inspirată de simplitatea arhitecturală distinctă a podurilor, de amplasarea ritmică a grinzilor și a stâlpilor acestora, precum și de diversitatea spațiilor imaginare care apar sub poduri. Atât în sens propriu, cât și figurat, podurile unesc și separă oamenii și locurile. Pasajul de sub pod creează o cale intangibilă, dar vizibilă, existentă sau imaginară care deschide o poartă spre imaginație, mai spun organizatorii evenimentului.

Proiectul este finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național și face parte din programul de artă în spațiul public al Bienalei Art Encounters.

rootstireaActualitate/EsentialCultură
Alături de partenerii săi, Fundaţia Interart Triade inaugurează, în cadrul Bienalei Art Encounters, lucrarea de lighting art installation  PASSAGE / PASAJ  a artistei Aleksandra Stratimirovic. Eveniemntul va avea loc miercuri, 1 noiembrie, de la ora 19,00, în spațiul de sub Podul de pe Calea Șagului. ”În contextul în care Timișoara devine Capitală Europeană a Culturii în...

Preluat de la EVZ