Ileana Ilie Ungureanu: Care considerați că e boala societății românești?

– Dr. Aurel Romilă: Neglijarea formării personalității. Nu formăm personalități bine orientate, copiii ne scapă. Pleacă la Londra, în Spania. Ne-au lăsat milioane de oameni – aici este tragedia româneacă. Ar fi bine să-i învățăm să se ducă și să se întoarcă, așa cum fac sârbii, de exemplu.

– Și ce să facă aici? Valul de migrație e o reacție promptă și foarte dură la situația economică din țară, pe de o parte, și la avantajele pe care migrarea într-o altă țară dezvoltată le poate oferi.

– De acord că aici e treabă de bani. Dar nici nu avem cultura muncii și a banului. Cel mai mare economist al secolului XX, Max Weber, a pus accent pe religia luterană și pe muncă, iar cuvântul lui cheie e economie. Noi nu suntem economi. Dacă punem un ban deoparte o facem ca să ne ducem la mare în Grecia.

– Care credeți dvs. că sunt păcatele modernității?

– O întrebare foarte grea. În două cuvinte: filosofie superficială. Lumea l-a înțeles pe dos pe Freud, de pildă, care când vorbea de realizarea principiului plăcerii împotriva regulilor civilizației, nu se referea la plăcerea sexuală, ci maximum trebuie să fie armonia, copiii, viitorul. Nu cabaret și chestii deastea, or toți se cred frustrați că le trece viața. Freud era un burghez educat, nu umbla după plăcere, deși la ușă avea 20 de cucoane.

– Ce vă revoltă cel mai mult și mai mult?

– Că nu există prioritatea asta a adevăratelor personalități. Nu-mi plac falsele personalități, acești neicanimeni care apar pe la televizor. Nu din considerații estetice, ci pentru că știu ce tezaur are lumea și pe care trebuie să-l dăm copiilor viitorului.

– Cum ați caracteriza cei 27 de ani de capitalism?

– O mare dezordine, o mare obscuritate a căilor – acum nu mai știi cum să faci, să dregi –, o mare nesiguranță. Ăștia care ne conduc nu sunt convingători din punct de vedere intelectual, nu știu să vorbească, nu știu să transmită. Nu meritocrația funcționează în România zilelor nostre, ci slugărnicia. Oameni remarcabili sunt trecuți cu vederea, iar nonvalorile sunt ridicate în slăvi. Dacă eu de 20 de ani pot să muncesc și ăștia nu mă mai primesc. Puteam să fac atâtea, însă lumea se distrează pe seama mea. Am auzit tot felul de formule: că moșul ăsta e dement, că am Alzheimer. Prostii! Dar asta e România, nu are grijă să exploateze valorile.

– Declarația dvs. cum că „populația României se împarte, în mare măsură, între opresori (psihopați) și oprimați (depresivi)” n-a trecut neobservată. Psihopații au ocupat toate posturile-cheie în țară?

– Clasa politică e o parvenită, adică o clasă accelerată. E nevoie de seriozitatea meseriei, de experiență. Nu să ajungi în Parlament că ești pila cuiva. Și lipsă de seriozitate a meseriei e în orice domeniu. Acum nu te mai înțelegi nici cu zidarul, nici cu electricianul etc. Trăim într-o societate traumatizată, care nu permite înflorirea personalității. De unde și eșecul și, în consecință, bolile psihice.

„Nu meritocrația funcționează în România zilelor nostre, ci slugărnicia.”

„O vilă, o mașină, bani mulți peste noapte, cheltuiți pe plăceri – ăsta e visul românesc”

– Până să fim numiți infractorii Europei, am fost văzuți și percepuți ani de-a rândul ca handicapații Europei.

– Aia cu o țară de handicapați mintali, apărută după Revoluție, a fost o eroare. Toți occidentalii ăia care ne-au vizitat au fost ei înșiși niște alienați, niște zăpăciți. Nu mai aveau ce să pozeze, decât pe ăștia care făceau pe ei. Nu asta era realitatea românească. Om avea câteva mii, dar are și Franța, și Germania și toată lumea are handicapați.

– Cât de mare este granița între un bolnav mintal și un om sănătos?

– Este un continuu și noi toți suntem un amestec. Noi trebuie doar să stabilim dacă amestecul dumitale este mai tulbure decât al meu. Așa văd eu lucrurile. Avem inconștient toți, suntem plini de păcate. Cine vrea să lupte, luptă, iar cine se lasă e luat de ape și la revedere. Îți trebuie structura spirituală optimistă, sănătoasă.

– România ocupă locul 29 din 30 în privința integrării oamenilor cu probleme de sănătate mintală.

– Astea sunt statistici, dacă ăștia care ne conduc vor să dea ajutor poporului român și problemei handicapului ar trebui să le creeze condiții să fie și ei oameni. Nu numai să le dea bani. Atrage-i cu diverse ateliere, să facă ceva, nu-i izola.Una din primele sarcini ale primăriilor ar trebui să fie reintegrarea handicapaților în societate, să-i ajute să poată trăi.

– În România există un sistem de sănătate mintală? Există politici coerente pentru recuperarea și reabilitarea bolnavului psihic? 

– Există vorbitori, nu și făcători. Sunt secții de psihiatrie în care nu s-a schimbat nimic de 50 de ani, nu există tratamente moderne sau terapii adecvate.

– Sunt mii și mii de stări mintale. Cum ați defini o persoană sănătoasă sau bine adaptată din punct de vedere psihic?

– O persoană sănătoasă psihic are o conștiință echilibrată, simțul datoriei, nu e prea orgolioasă, asta fiind o boală românească. Orgoliul e bun la Halep, ca să ia titlul mondial, dar la noi, ăștilalți – e Caragiale. Singurul geniu românesc a fost Caragiale.

– Care sunt cele mai întâlnite probleme care tulbură liniștea psihică a românilor?

– Depresiile legate de serviciu, cele conjugale, neajunsurile financiare. Noi, informal și superficial, stăm foarte bine, dar adevărul profund este că am renunțat la valorile fundamentale. În zilele de acum lumea își permite prea multe. E o imoralitate totală.

– Cum vedeți România peste 10 ani?

– Mă gândesc la nepotului meu, care are 10 ani acum, și sper să-l văd adaptat, să nu-l văd în categoriile astea de oameni descurajați, căzuți. Generației de astăzi îi lipsește înălțimea spirituală adevărată. O vilă, o mașină, bani mulți peste noapte, cheltuiți pe plăceri – ăsta e visul românesc.

„Lumea a trecut la plăcerea de a trăi. E mult prea cârmită spre divertisment”

– Autosugestia e foarte la modă în ziua de azi. Împărtășiți ideea că am putea fi mai sănătoși doar prin puterea gândului?

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Ileana Ilie Ungureanu: Care considerați că e boala societății românești? - Dr. Aurel Romilă: Neglijarea formării personalității. Nu formăm personalități bine orientate, copiii ne scapă. Pleacă la Londra, în Spania. Ne-au lăsat milioane de oameni - aici este tragedia româneacă. Ar fi bine să-i învățăm să se ducă și să...

Preluat de la EVZ