Interviul a fost realizat după ce plenul Parlamentului European a votat, miercurea trecută, raportul privind bugetul Uniunii Europene (UE) pe 2018, cu 414 voturi „pentru”, 163 „împotrivă” și 90 de abțineri.

– Evenimentul zilei: – Care va fi impactul pentru România al noului buget al UE pe 2018?

– Siegfried Mureșan: – Prima veste bună pentru România este că avem un plus de 25% pentru plăți din fonduri structurale și de coeziune în bugetul UE pe anul următor, comparat cu anul acesta, adică 47 miliarde euro, în plus față de cele 39,5 miliarde existente în bugetul UE pe 2017. Acest lucru e foarte important, fiindcă până acum România nu a absorbit fonduri europene decât într-o măsură foarte mică, din exercițiul 2014-2020. Nu am absorbit fiindcă nu am avut acele autorități de management necesare efectuării plăților acreditate. În aprilie, am avut doar 2 din 10 acreditate, iar în prezent le avem pe toate acreditate. Ca atare, plățile pot începe.

– Cum va fi pe viitor rata absorbției fondurilor UE?

– Guvernele României nu au reușit în ultimii ani, indiferent de culoarea lor politică, să facă o prognoză corectă a necesarului de fonduri europene. La începutul lui 2015, ultimul an pe care avem date finale, Guvernul a spus că vom absorbi 6,6 miliarde euro fonduri europene. Au absorbit 2,2 miliarde, asta în condițiile în care Polonia are o rată de precizie a prognozelor de 98%. Alte state reușesc. România trebuie să discute cu aceste state pentru a aplica și noi aceleași metode. E clar că este o problemă structurală la nivelul administrației publice. În urmă cu două săptămâni, eu am cerut Comisiei Europene ca începând cu viitorul exercițiu bugetar, din anul 2021, să introducă un sistem standardizat de efectuare a prognozelor și de transmitere a acestora la Comisie. Toate statele să facă prognozele pe baza aceleiași metodologii, pentru a ne asigura că acestea sunt mai precise.

– De ce s-a întâmplat asta în România?

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Interviul a fost realizat după ce plenul Parlamentului European a votat, miercurea trecută, raportul privind bugetul Uniunii Europene (UE) pe 2018, cu 414 voturi „pentru”, 163 „împotrivă” și 90 de abțineri. - Evenimentul zilei: - Care va fi impactul pentru România al noului buget al UE pe 2018? - Siegfried...

Preluat de la EVZ