România se confruntă cu lipsa imunoglobulinei, iar acest fapt este cauzat de firmele producătoare, motiv pentru care Ministerul Sănătății (MS) va cere autorităților bulgare să furnizeze această substanță, până la completarea stocurilor, conform unui comunicat de presă al instituției, remis marți.

Lipsa imunoglobulinei de pe piața românească se datorează problemelor de producție înregistrate de firmele producătoare, arată sursa citată.

„Este o situație care se regăsește în spațiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniștrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel și înștiințările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producție se transformă într-o situație de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

Ministrul Sănătății va vorbi, în cursul zilei de marți, cu omologul bulgar pentru a verifica situația stocurilor de imunoglobulină din această țară, România și Bulgaria având Acord de colaborare pentru achiziția comună de medicamente.

Mai mult, în cursul zilei de miercuri Bodog a solicitat de urgență o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluțiile de aprovizionare și a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare.

La întâlnirea au fost invitați și reprezentanții pacienților, anunță Ministerul Sănătății.

„Între timp, Ministerul Sănătății continuă demersurile demarate prin Compania Națională „Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania „Unifarm” a informat Ministerul Sănătății ca a achiziționat 6.000 de fiole de imunoglobulină pentru care așteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene”, arată sursa menționată.

Imunoglobulina este o substanță obținută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conține anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienții cu afecțiunii autoimune sunt cei mai afectați de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenți și îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, acești pacienți sunt foarte sensibili la orice, chiar și la cea mai mică răceală.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/criza-de-imunoglobulina-in-romania-ministerul-sanatatii-se-lupta-sa-aduca-din-bulgaria-aceasta-substanta-43614.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/10/criza-de-imunoglobulina-in-romania-ministerul-sanatatii-se-lupta-sa-aduca-din-bulgaria-aceasta-substanta-43614-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv