„Judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după ascultarea judecătorului în cauză”, au decis senatorii Comisiei juridice, potrivit Agerpres.ro.

De asemenea, judecătorii CCR care au o vechime mai mare în activitatea juridică de 25 de ani vor beneficia de o limită de vârstă de pensie de serviciu egală cu 80% din baza de calcul a indemnizației de încadrare brută lunară.

„Pentru fiecare an care depășește vechimea menționată, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul, fără a o depăși”, se mai arată în lege.

„La încetarea mandatului, ca urmare a imposibilității exercitării sale din motive de sănătate, judecătorii Curții Constituționale beneficiază de o sumă egală cu indemnizația netă a șase luni de activitate”, a mai stabilit Comisia juridică a Senatului.

Senatul este for decizional în cazul acestui proiect de lege.

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
„Judecătorii Curții nu pot fi reținuți, arestați, percheziționați sau trimiși în judecată decât cu încuviințarea plenului CCR, la cererea ministrului Justiției, sesizat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Încuviințarea se dă cu votul a două treimi din numărul judecătorilor CCR, după...

Preluat de la EVZ