El a apărut într-o conferință de presă la Bruxelles, pentru a spune că se află acolo „pentru a căuta liniște și siguranță”, după ce a declarat independența provinciei Catalonia față de Spania, săptămâna trecută.

Guvernul central spaniol a preluat controlul direct asupra Cataloniei și a demis oficialii, a dizolvat parlamentul și a convocat alegeri anticipate pentru luna decembrie, scrie BBC.

Zvonurile care circulau ieri spuneau că Puigdemont ar fi fugit la Bruxelles, de teamă că ar urma să fie arestat și riscă 30 de ani e închisoare.

Curtea Constituțională a Spaniei a suspendat declarația de independență făcută de liderul catalan, vineri.

Puigdemont a mai spus că va accepta rezultatele alegerilor anticipate din 21 decembrie, din Catalonia, care au fost convocate de guvernul de la Madrid, după invocarea Articolului 155 din Constituție, suspendându-se temporar autonomia provinciei.

În urma acestei decizii, 150 de oficiali catalan vor fi înlocuiți din funcții.

„Vreau un angajament clar din partea statului. Va respecta statul rezultatele acelui scrutin, dacă forțele separatiste vor obține majoritatea?”, a întrebat Puigdemont reporterii. Guvernul spaniol a anunțat anteruior că Puigdemont poate participa la alegerile respective, nu i se interzice acest drept.

Fostul lider catalan nu a specificat cât timp va rămâne în Belgia, dar a spus că se va întoarce dacă va primi „garanții” din partea guvernului spaniol.

El a adăugat că decizia procurorului spaniol de a-l inculpa pe el și alți membri ai Cabinetului de la Barcelona, cu capete de acuzare care l-ar trimite la închisoare, arată „agresivitatea autorităților centrale”.

Comentariile anterioare venite din partea unui avocat angajat de Puigdemont la Bruxelles au dat naștere speculațiilor că el se interesa de procesul de azi din această țară.

Întrebat la un post de radio flamand dacă cere sau nu azil în Belgia, avocatul Paul Bekaert a răspuns: „Avem toate opțiunile deschise – nimic nu s-a decis încă”.

Cinci dintre miniștrii demiși ai lui Puigdemont i s-au alăturat în Belgia: Meritxell Serret, ministrul Agriculturii, Antoni Comín, ministrul Sănătății, Dolors Bassa, ministrul Muncii, Meritxell Borrás, ministrul pentru guvernare și Joaquim Forn, ministrul de Interne.

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
El a apărut într-o conferință de presă la Bruxelles, pentru a spune că se află acolo „pentru a căuta liniște și siguranță”, după ce a declarat independența provinciei Catalonia față de Spania, săptămâna trecută.Guvernul central spaniol a preluat controlul direct asupra Cataloniei și a demis oficialii, a dizolvat parlamentul...

Preluat de la EVZ