„Domnule Dragnea, vă somez public să cereţi excluderea imediată a senatorului Nicolae Şerban din Partidul Social Democrat pentru afirmaţiile revoltătoare şi denigratoare la adresa memoriei luptei anticomuniste din România. Declaraţiile senatorului PSD impietează eroismul martirilor români care au apărat cu preţul vieţii lor şi în suferinţe inimaginabile libertatea românilor şi a ţării”, a spus Orban într-o scrisoare deschisă către PSD. 

Președintele PNL, susține că în absenţa unei decizii ferme de excludere, PSD îşi asumă „jignirile senatorului Nicolae Şerban aduse eroilor români morţi pentru libertate împotriva instaurării cu tancurile sovietice a regimului totalitar comunist bolşevic în ţara noastră”. 

„Nesancţionarea unor astfel de afirmaţii confirmă încă o dată că Partidul Social Democrat este continuatorul şi susţinătorul practicilor comuniste totalitare împotriva oamenilor liberi din această ţară”, a adăugat Orban. 

Comisia juridică din Senat a dat luni un raport de respingere propunerii legislative privind declararea Zilei de 26 Octombrie – Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă din 1944-1962 (Ziua Partizanilor Anticomunişti). Inițiativa aparține deputatului liberal, Daniel Gheorghe.

În acest context, subliniind că are în familie şi foşti legionari, şi foşti luptători în Bucegi, senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că „rezistenţa anticomunistă începută în 1944 (…) este una care slăbea capacitatea de apărare a României”. 

„Trupele de Securitate au provenit, în principal, din foştii jandarmi. Pe acest schelet s-a constituit partea de trupe de Securitate. Deci, erau români contra români. Eu nu cunosc lupte duse de aceste grupe de partizani din munţi cu trupele sovietice aflate pe teritoriul României. N-a fost atacată nicio unitate, niciun corp, existau doar câteva incidente izolate cu ofiţeri sovietici care au fost atacaţi. (…) Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război – de partea Aliaţilor după 23 august – este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist, este mai degrabă ticăloşie ce făceau. Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958, trupele sovietice au părăsit România. Mi-e foarte greu să disting (…). Am încercat să înţeleg toate aceste lucruri şi sunt destul de echilibrat, nu sunt un fanatic al vreunei opţiuni. Dar mi se pare că ne arogăm merite care nu există. Sacrificiul unor oameni trebuie respectat, de acord. Motivaţia însă diferă de la caz la caz”, a declarat Șerban Nicolae, în ședința de luni a Comisia juridică.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Domnule Dragnea, vă somez public să cereţi excluderea imediată a senatorului Nicolae Şerban din Partidul Social Democrat pentru afirmaţiile revoltătoare şi denigratoare la adresa memoriei luptei anticomuniste din România. Declaraţiile senatorului PSD impietează eroismul martirilor români care au apărat cu preţul vieţii lor şi în suferinţe inimaginabile libertatea românilor...

Preluat de la EVZ