În textul denumit Într-un text al cărui titlu este o analogie cinematografică – „Procesul maimuţelor la Antena 3“, Tolontan analizează atent emisiunea făcută de Badea și Gâdea. „Nu rezultă clar cum, dar în mod cert unul dintre ingredientele propagandei antiromâneşti este George Soros, pomenit des în emisiune. Numele său a fost propus publicului în acelaşi stil vag, însă violent-insinuant, ştim noi ceva ce voi nu ştiţi încă!, în care Donald Trump îl folosea în campania sa electorală“, începe Tolontan să explice. 

Tolontan a punctat faptul că s-a insistat pe „premeditarea malefică a mai multor televiziuni şi agenţii de ştiri de mare prestigiu care au făcut emisiuni despre România în contextul protestelor #rezist. „S-au rostit certitudini, s-au dat coate ca între cunoscători, s-a râs de erorile unora dintre reportaje.  Conform Antenei 3, asistăm la un complot universal, la «o propagandă pentru compromiterea imaginii României», în termenii folosiţi de Mihai Gâdea şi de burtierele care anunţau că ţara este ştampilată intenţionat şi nedrept ca fiind ultracoruptă. Ce timpuri trăim?Timpuri de o divizare extremă. Suntem ca în «Procesul maimuţelor», ecranizarea cinematografică a celebrului proces «evoluţionism versus creaţionism», care a împărţit societatea americană. Numai că noi suntem de ani de zile în proces şi nu mai ieşim din el. Cel mai urmărit canal de ştiri românesc din ultimii mulţi ani s-a constituit într-un tribunal în care se judecă diferenţele, se lapidează idei şi se stigmatizează persoane“, mai notează Tolontan. 

Reacția lui Mircea Badea

Mircea Badea nu a stat foarte mult pe gânduri și i-a replicat imediat lui Tolontan într-un mod foarte ironic: „

international.

Domnia sa face o analiza a emisiunii de aseara de la Antena3 folosind o analogie cinematografica :”Procesul maimutelor”. Si o face dupa reteta sa binecunoscuta: deteriorarea unor detalii fine care conduc la alterarea discursului real din emisiune si articularea unor enununturi concluzive care nu au existat in fapt. Mimand analiza rece, domnul Tolontan este de fapt bodyguardul camuflat, neasumat, un pic pervers, al uneia dintre parti. Ca de fiecare data. Cumva, mereu cand atinge tastatura, domnul Tolontan comite un hent discret, nesanctionabil de un arbitru mai putin vigilent.

Foarte pe scurt:
Tolontan:”Anumite materiale filmate aveau, într-adevăr, stereotipuri, prejudecăți și trunchieri. În general televiziunile fac asta, nu pentru că și-ar propune, ci pentru că inevitabil micul ecran simplifică.”
Eu: in film SE MINTE! Se vorbeste despre persoane condamnate si se ilustreaza cu persoane care nu au fost condamnate. Se prezinta drept corupti oameni care nu au fost condamnati, unii dintrei ei fiind chiar achitati.

rootstireaActualitate/EsentialDivertisment
În textul denumit Într-un text al cărui titlu este o analogie cinematografică – „Procesul maimuţelor la Antena 3“, Tolontan analizează atent emisiunea făcută de Badea și Gâdea. „Nu rezultă clar cum, dar în mod cert unul dintre ingredientele propagandei antiromâneşti este George Soros, pomenit des în emisiune. Numele său...

Preluat de la EVZ