Procurorii DNA au susținut că Gheorghe Ștefan a fost ajutat de Vasile Blaga, pentru ca un anume Horia Hăhăianu să fie numit director al unei sucursale a Transelectrica, și anume Teletrans SA. În urma acestui sprijin, Hăhăianu a fost de acord să încheie o serie de contracte în numele companiei, din care o parte din bani i-au revenit lui „Pinalti”, iar de acolo la PDL și Vasile Blaga.

Nu au existat numiri pe pile

La audieri, la DNA București, a fost chemat în calitate de martor și Emil Boc, fost premier și fost președinte al PDL. Atât Boc cât și Videanu au negat faptul că Vasile Blaga s-a ocupat de numirea lui Hăhăianu la Teletrans SA.

Emil Boc a spus că posturile din aparatul central au fost date în baza unei înțelegeri pe care PDL o avea cu PSD. „În ceea ce privește numirea directorilor de companii, acest palier aparținea nivelului ministerial potrivit cadrului legal. La întrebarea organelor de anchetă dacă ați primit propuneri scrise din partea reprezentanților organizațiilor județene ale PDL și a partidului aflat la guvernare arăt că este posibil”, a spus Emil Boc.

Cât despre Gheorghe Ștefan, fostul premier spune că acesta a obținut rezultate foarte bune la alegeri, ceea ce i-a dat dreptul să ocupe o funcție importantă în ierarhia partidului. „Despre numitul Gheorghe Ștefan, în perioada 2009-2012, dacă m-aș referi aș putea să spun că era o persoană cu rezultate foarte bune în alegeri, în sensul că plasase organizația PDL Neamț în primele cinci-opt organizații din țară, performanță care i-a permis să facă parte din BPN și să ocupe o funcție de vicepreședinte al PDL”, a spus Boc.

A discutat cu „Pinalti”, dar de Blaga nu ştie nimic

Adriean Videanu a fost ministru al Economiei și un greu în PDL. Acesta a fost audiat pentru a explica cum a fost numit Horia Hăhăianu, în funcția de director al Teletrans SA, poziție din care a început să facă bani pentru Gheorghe Ștefan. „În legătură cu ocuparea funcției de conducere în cadrul Teletrans SA, în primăvara anului 2009, invederez că s-au făcut pe baza unui singur CV primit, cel al numitului Hăhăianu Horia … Îmi amintesc că am discutat despre numirea directorului general al SC Transelectrica SA, cu Gheorghe Ștefan. Nu am dicutat nici cu alte persoane cu greutate din conducerea de nivel superior a partidului, nici cu Vasile Blaga”, a declarat Videanu.

Contradicții peste contradicții

În dosarul DNA, care s-a finalizat cu achitarea lui Blaga, sunt foarte multe contradicții, chiar și între martorii acuzării, trei la număr. Gheorghe Ștefan, Dan Grigoriu și Sebastian Selbisz.

Astfel, Gheorghe Ștefan a declarat că i-a dat bani lui Blaga, de trei ori, în anii 2009 și 2010. Dan Grigoriu, apropiat a lui „Pinalti”, prezent la darea banilor, afirmă că sumele au fost plătite în 2012. Nici locul unde au fost dați banii nu este exact. Gheorghe Ștefan spune că a dat banii în sediul PDL din Modrogan 22, la biroul lui Blaga de la etajul 1. Dan Grigoriu îl contrazice pe „Pinalti” și are trei versiuni diferite, în tot atâtea declarații date. Dan Grigoriu a spus că s-a întâlnit cu Blaga, la clădirea din Modrogan 1, după care banii i-ar fi predat unei secretare din clădirea de pe Modrogan 22. Apoi, în a doua declarație a afirmat că s-a văzut cu Blaga în clădirea de pe Modrogan 1, iar banii i-a dat tot acolo, unei secretare care avea biroul un etaj mai sus.

Ce a declarat al treilea martor

„A treia declarație, cea din fața judecătorului, Dan Grigoriu arată că s-a întâlnit cu Blaga la parterul clădirii din Modrogan 22 și banii i-a dat tot acolo, unei alte secretare care avea birou un etaj mai sus”, spune avocatul Călin Budișan, care l-a apărat pe Blaga.

În timp ce „Pinalti” și Dan Grigoriu au afirmat că erau împreună, al treilea martor, Sebastian Selbisz a spus că el era cel care conducea mașina când Dan Grigoriu venea la sediul PDL, pentru a aduce banii, și că acesta de fiecare dată era singur. „La sediul PDL din strada Modrogan, eu așteptam în mașină circa 15-20 de minute, timp în care Grigoriu Dan intra singur în clădire având asupra sa sumele de bani și revenea fără a mai avea banii asupra sa” .

„Buldogul” face cu ochiul PNL-ului

„Evenimentul zilei” a vrut să afle intențiile politice ale fostului copreședinte al PNL, acum că Tribunalul București a dat o decizie de achitare în dosarul în care a fost acuzat de procurorii DNA de trafic de influență.

EVZ: Ce planuri aveți pe viitor în PNL?

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Procurorii DNA au susținut că Gheorghe Ștefan a fost ajutat de Vasile Blaga, pentru ca un anume Horia Hăhăianu să fie numit director al unei sucursale a Transelectrica, și anume Teletrans SA. În urma acestui sprijin, Hăhăianu a fost de acord să încheie o serie de contracte în numele...

Preluat de la EVZ