Qmagazine i-a luat un interviu fostului ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica. Aceştia au discutat despre situaţia actuală din România, punând în evidenţă lupta anticorupţie, dar şi abuzurile din DNA.

„Mi-am bazat politica terorii pe cătușe, pe conceptul că toţi «ceilalţi» erau niște infractori, pe teama că aceia care nu gândeau ca mine erau niște delicvenţi. Azi, când am ajuns la vârsta a treia, realizez că și ideile altora trebuie respectate“, a declarat recent Antonio Di Pietro, procurorul italian care s-a ocupat de operaţiunea „Mâini curate”.


În acest context, fostul ministru a fost întrebat daca în activitatea desfăşurată de DNA există riscul unor excese şi abuzuri. Stoica a răspuns spunând că „lupta anticorupţie nu poate scuza abuzurile”.

„Este un bilanţ propriu al lui Antonio Di Pietro, care nu poate fi însă folosit ca un argument pentru a descuraja lupta anticorupţie. Magistraţii ar trebui să înveţe din această experienţă ce înseamnă rigoarea profesională pentru a putea menţine echilibrul dintre multiplele valori și interese în prezenţă, fără a sacrifica unele dintre ele de dragul altora. Lupta anticorupţie nu poate scuza abuzurile și erorile judiciare, după cum nu trebuie să aibă ca rezultat nici timorarea funcţionarilor publici sau a magistraţilor în exercitarea atribuţiilor lor legale, nici inhibarea iniţiativei private.

Competenţa profesională, onestitatea și imaginaţia juridică sunt indispensabile pentru a găsi și a menţine echilibrul dintre toate aceste valori și interese. Pe de altă parte, chiar dacă nu le putem cere oamenilor politici să fie niște îngeri, întrucât nici noi nu putem fi, ei trebuie să înţeleagă că nu se mai pot întoarce la mentalitatea de imunitate absolută și de impunitate care a dominat perioada 1990-2006”, a mai spus acesta.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Qmagazine i-a luat un interviu fostului ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica. Aceştia au discutat despre situaţia actuală din România, punând în evidenţă lupta anticorupţie, dar şi abuzurile din DNA.„Mi-am bazat politica terorii pe cătușe, pe conceptul că toţi «ceilalţi» erau niște infractori, pe teama că aceia care nu gândeau...

Preluat de la EVZ