“Salvator Mundi”, de Leonardo da Vinci, devenit cel mai scump tablou din lume după ce a fost vândut la licitație pentru suma de 450,3 milioane de dolari, în noiembrie, va fi expus la noul muzeu Luvru din Abu Dhabi.

Aceasta este o lovitură de marketing fără precedent pentru muzeu, care a devenit posibilă datorită unui prinț saudit, potrivit AFP.

“«Salvator Mundi» sosește la Luvru Abu Dhabi”, au scris reprezentanții muzeului pe platforma online Twitter, fără a preciza identitatea proprietarului tabloului.

Muzeul din Abu Dhabi a fost inaugurat pe 8 noiembrie, în prezența președintelui francez Emmanuel Macron.

La jumătatea lunii noiembrie, “Salvator Mundi” a devenit cel mai scump tablou din lume, un titlu deținut anterior, din 2015, de lucrarea “Les Femmes d’Alger (version 0)” de Pablo Picasso.

De la licitația organizată de casa Christie’s la New York, s-au făcut numeroase speculații privind identitatea noului proprietar al tabloului, scos la vânzare de miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, care îl cumpărase pentru 127,3 milioane de dolari în 2013.

Duminică, publicația franceză Le Journal du dimanche scria că ar fi vorba despre două societăți de investiții, care acționează în cadrul unui acord financiar încheiat cu mai multe mari muzee. Tot duminică, The New York Times afirma că proprietarul este prințul saudit Bader ben Abdullah ben Mohammed ben Farhan Al-Saud, un apropiat al prințului moștenitor Mohammed ben Salman.

Casa Christie’s a refuzat să dea detalii despre noul proprietar al tabloului, singurul semnat de Leonardo da Vinci inclus intr-o colecție privată.

Istoria tabloului cu dimensiuni de 65 cm x 45 cm, realizat în jurul anului 1500, este demnă de un roman. Unii experți spun că ar fi putut fi comandat de Curtea regală a Franței și că s-a aflat în proprietatea regilor englezi.

Pentru aproape 150 de ani, tabloul a dispărut și a fost avansată ipoteza că ar fi fost distrus. A reapărut la sfârșitul secolului al XIX-lea și mult timp a fost considerat ca fiind realizat de un contemporan al lui Da Vinci. Vândut pentru 45 de lire sterline în 1958, la casa Sotheby’s, a fost autentificat formal ca aparținând lui Leonardo da Vinci abia în 2005.

Unii specialiști și-au exprimat însă rezervele privind rolul jucat cu adevărat de Da Vinci în realizarea tabloului.

De la inaugurarea sa, muzeul Luvru Abu Dhabi găzduiește deja un alt tablou de Da Vinci, “Il Ritratto di Dama”, cunoscut și ca “La Belle Ferronnière”, împrumutat de la Luvru din Paris.

În total, 300 de lucrări de artă au fost împrumutate muzeului din Abu Dhabi de instituții franceze, printre care și un “Autoportrait” de Vincent van Gogh.

Costurile construcției muzeului, conceput de arhitectul Jean Nouvel, au fost inițial de 600 de milioane de euro, însă ulterior proiectul a cunoscut numeroase amânări, ceea ce a dus la creșterea facturilor. Proiectul are în vedere un acord pe o perioadă de 30 de ani care prevede ca muzeul Luvru din Paris, reprezentat de Agence France-Muséums, să își ofere expertiza, să împrumute opere de artă și să organizeze aici expoziții temporare, contra sumei de 1 miliard de euro. Doar concesionarea numelui “Luvru” a costat 400 de milioane de euro.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/cel-mai-scump-tablou-din-lume-salvator-mundi-de-leonardo-da-vinci-expus-la-luvru-abu-dhabi-44857.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/cel-mai-scump-tablou-din-lume-salvator-mundi-de-leonardo-da-vinci-expus-la-luvru-abu-dhabi-44857-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv