Informația că Regele Mihai va fi îngropat la ora 18.45 a stârnit numeroase comentarii și controverse în presă și pe rețelele sociale. Mulți au susținut că „nu este creștinește” să faci înmormântări „după apusul soarelui”. Într-adevăr, potrivit informațiilor oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe 16 decembrie, ziua în care va avea loc înmormântarea, soarele va apune la ora 16.37. Iar în programul oficial al funeraliilor Regelui, așa cum a fost el publicat pe site-ul Familiei Regale, se menționează: „Sâmbătă, 16 decembrie 2017, ora 18,45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș.” Așadar, la mai bine de două ore după apusul soarelui.


„Să vadă ce bagă în groapă”

Pentru a ne lămuri cât este de „creștinește” acest lucru, ne-am adresat mai întâi părintelui Matei D. Dănel, de la Cimitirul Ghencea Civil. Acesta ne-a explicat că înmormântarea înainte de apusul soarelui este un obicei vechi al românilor, impus de rațiuni practice, nu canonice: „ca să vadă ce bagă în groapă”, după cum s-a exprimat plastic părintele. Întrebat dacă a oficiat vreodată o înmormântare în fapt de seară, pr. Dănel a răspuns: „la noi (la Ghencea Civil – n.r.) la orele 16 – 16.30 se închide poarta”.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Părintele vicar Vasile Bota, parohul Bisericii Sfântul Apostol Andrei din Oradea, ne-a explicat că potrivit Dreptului Canonic nu există nici o restricție în ceea ce privește ora înmormântării: „Tradiția și grija față de familie, invitați și preoți au determinat ca înmormântările să aibă loc în jurul amiezii”.

Părintele Bota a dat însă și exemplul tradiției contrare de la Muntele Athos, unde răposatul „nu se ține două zile: dacă un călugăr moare dimineața, e îngropat până seara”. Așadar, ambele variante sunt perfect ortodoxe.

Slujba de la amiază


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Informația că Regele Mihai va fi îngropat la ora 18.45 a stârnit numeroase comentarii și controverse în presă și pe rețelele sociale. Mulți au susținut că „nu este creștinește” să faci înmormântări „după apusul soarelui”. Într-adevăr, potrivit informațiilor oferite de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, pe 16 decembrie, ziua...

Preluat de la EVZ