Prin decizia de ieri, luată în majoritate de trei la doi, judecătorii au casat hotărârea CSM din data de 8 februarie şi au înlocuit sancţiunea excluderii din magistratură cu cea a mutării disciplinare la Curtea de Apel Târgu Mureş pe o perioadă de şase luni, începând cu data de 15 ianuarie 2018.


Doi judecători, Rodica Susanu şi Cristian Daniel Oană, au făcut opinie separată şi au decis să respingă ca neîntemeiată acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva Cameliei Bogdan. În schimb, judecătoarele Gabriela Bogasiu, Mihaela Tăbârcă şi Mirela Poliţeanu au decis că judecătoarea lui Voiculescu trebuie sancţionată, dar cu o măsură mai blândă.

În data de 4 decembrie, la ultimul termen al procesului, avocatul Cameliei Bogdan a făcut referire la articolul de lege care interzice magistraţilor să desfăşoare activităţi în afara funcţiei de judecător, altele decât cele didactice.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Argumentele apărării

„Funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior”, potrivit articolului 125 anineat 3 din Legea privind statutul magistraţilor.

„Toate tratatele spun că, în primul rând, trebuie să faci o interpretare gramaticală (n.r. – a unui text de lege). De trei ori e folosit cuvântul ‚funcţie’ şi înseamnă că peste tot are acelaşi înţeles. Toate dicţionarele spun că ‚funcţie’ înseamnă activitate legală cu caracter regulat care este remunerată. Pentru noi, înseamnă posibilitatea să ai două servicii. Articolul 125 a avut în vedere cumulul de funcţii. Vi se interzice să aveţi două servicii”, a declarat avocatul în faţa Completului de 5 judecători.

Pe 8 februarie 2017, Camelia Bogdan a fost exclusă din magistratură, în urma unei decizii a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Prin decizia de ieri, luată în majoritate de trei la doi, judecătorii au casat hotărârea CSM din data de 8 februarie şi au înlocuit sancţiunea excluderii din magistratură cu cea a mutării disciplinare la Curtea de Apel Târgu Mureş pe o perioadă de şase luni, începând cu data de...

Preluat de la EVZ