Nu-i vorba, în 1987 nu se vorbea încă de scut antirachetă, deși exista proiectul lui Ronald Reagan, Războiul Stelelor. Iată însă că, după venirea lui Vladimir Putin la conducerea statului rus, în 2000, mai întâi ca premier și la un an ca președinte, doctrina Putin a reactivat în subsidiar recursul la armele de această factură, rachetele cu rază medie de acțiune, iar după anexarea Crimeii, recursul direct la aceste acțiuni s-a văzut.


Rachetele Iskander cu rază scurtă de acțiune au fost amplasate deja de câ- teva ori în enclava Kaliningrad, pentru „exerciții” și despre care există date și declarații ale Kievului că ar fi amplasate în peninsula Crimeea. Firește, ambele vizează flancul estic al NATO, cu precădere România și Polonia – deși cele din Kaliningrad pot lesne lovi și Germania. Sosirea în arsenalul rus a rachetelor cu rază medie ar permite vizarea flancului Estic, direct de pe teritoriul Rusiei. Washingtonul a notificat în repetate rânduri, ulterior a ales și avertismente publice la adresa Rusiei pentru încălcarea Tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune, iar partea rusă, fără a nega direct, a afirmat că respectă angajamentele internaționale, și a reproșat SUA prezența elementelor scutului antirachetă în România și Polonia ca elemente ce ar încălca, ele, Tratatul INF (Intermediate Nuclear Forces). Interpretarea rusă este regăsită în preambulul Tratatului Start 3, în care se afirmă că rachetele ofensive și defensive trebuie numărate deopotrivă, pentru că cele defensive strică echilibrul terorii, odată ce pot doborî rachetele ofensive lansate împotriva unui stat. O interpretare respinsă de către partea americană, care invocă dreptul legitim la apărarea teritoriului și a cetățenilor, menționat în Charta ONU.


ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Administrația Trump a evaluat posibilitatea de adoptare a unor noi sancțiuni împotriva companiilor ruse, care au ajutat la construcția rachetelor ce încalcă tratatul INF din 1987. Este vorba despre noua versiune a rachetelor de croazieră interzise, iar companiile responsabile sunt listate de Departamentul American al Comerțului.
Este vorba despre rachetele de croazieră tip Novator 9M729, care încalcă Tratatul INF. Dacă Rusia încalcă Tratatul, și SUA ar putea devolta o asemenea rachetă, care poate lovi ținte situate la o distanță cuprinsă între 311 și 3.421 mile, adică între 500 km și 6.000 km.
​Președintele rus, Vladimir Putin, a ieșit direct pentru a nega că țara sa ar încălca Tratatul, în timp ce adjunctul ministrului de Externe rus, Serghei Ryabkov, a declarat că alegațiile SUA sunt complet nefondate. Nici unul dintre cei doi nu a comentat despre noul tip de rachetă și care e raza sa de acțiune, dacă intră sau nu sub incidența Tratatului privind rachetele cu rază medie de acțiune.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Nu-i vorba, în 1987 nu se vorbea încă de scut antirachetă, deși exista proiectul lui Ronald Reagan, Războiul Stelelor. Iată însă că, după venirea lui Vladimir Putin la conducerea statului rus, în 2000, mai întâi ca premier și la un an ca președinte, doctrina Putin a reactivat în subsidiar...

Preluat de la EVZ