În Sinteza elaborată de procurorii militari, după doi ani de anchete asupra celor întâmplate la Revoluție, sunt consemnate fapte uluitoare, care ar fi trebuit să conducă la punerea sub acuzare a multora dintre cei care s-au cățărat în vârful puterii, prin planul unei loviturii de stat suprapusă peste revoluția românilor împotriva Ceaușeștilor și a camarilei sale. Dar cine să facă declarații împotriva lui Ion Iliescu, personaj așteptat de poporul care auzise, de-a lungul anului 1989, la Radio Europa Liberă, că Iliescu este un disident și o variantă viabilă pentru înlocuirea lui Ceaușescu? Cine să-i acuze pe generalul Victor Atanasie Stănculescu, pe generalul Nicolae Militaru, pe Mihai Chițac (și el general al MApN, până la mutarea la Interne) sau pe alți șefi ai Armatei, când ei însemnau Noua Putere în Stat? Procurorii militari aveau atunci, ca și acum, dublă subordonare: la Parchetul General și la Ministerul Apărării Naționale. Au anchetat, au pus concluzii, ba chiar au strecurat, cât au putut, în acea Sinteză asupra evenimentelor din decembrie ’89 întocmită și semnată de generalul Mugurel Florescu, niște indicii care arată că Armata, prin conducătorii ei, a avut un rol major în Diversiune și în acțiunile așa-zișilor teroriști. Acum, procurorii militari ne-au comunicat ce au descoperit și ne vor informa cine sunt cei care au pus la cale scenariul sângeros de după fuga lui Ceaușescu. Așteptăm cu interes Adevărul, pe care se pare că au reușit să-l probeze după 28 de ani, mai ales că legislația actuală nu i-a scos definitiv pe militarii Parchetului de sub tutela MApN.


Iată ce se specifică în trei articole din Regulamentul de Ordine Interioară al Parchetelor, anexă a Ordinului 2632/C al Ministerului Justiției din 30 iulie 2014:

-Art 42
(Parchetul General) este ordonator terţiar de credite pentru parchetele militare, în finanţarea ordonatorului principal, care este ministrul Apărării Naţionale.

-Art 43
(Parchetul General) organizează activităţi comune cu Ministerul Apărării Naţionale şi celelalte structuri militare pentru prevenirea şi combaterea criminalităţii, precum şi pentru stabilirea cauzelor care generează sau favorizează criminalitatea în rândul militarilor.

-Art 44
(Parchetul General) redactează proiectele de ordin privind delegarea unor procurori militari, precum şi lucrările pentru Ministerul Apărării Naţionale referitoare la acordarea gradelor, avansarea în grad, acordarea de distincţii militare, trecerea în rezervă şi pensionarea procurorilor militari şi a personalului militar.


Apel devastator al crainicilor televiziunii: „Cerem urgent ca Armata să intervină!”

Procurorii militari au consemnat încă din 1992 că prin Televiziunea Română s-au difuzat foarte multe informații, sub forma unor știri, care au avut „un caracter de dezinformare”. Din 22 decembrie, seara, a început nebunia unui gen de gherilă urbană, soldată cu 944 de morți, din totalul decedaților din timpul evenimentelor – 1.104, precum și cu 2.214 răniți. O luptă al cărei sens – ne-am dat seama mai târziu! – era să ascundă lovitura de stat pregătită în laboratoare ultra-secrete. În acest scenariu, prin care românii trebuiau să creadă că niște teroriști, fideli Dicatatorului, vroiau să le înăbușe Revoluția, crainicii de la TVR au avut un rol imens. Teodor Brateș, redactorul șef adjunct al Departamentului de Știri, s-a transformat în crainic și a lansat cele mai cumplite zvonuri. El ne-a spus că apele sunt otrăvite, că un baraj urmează săfie aruncat în aer de teroriști sau că aceștia se îndreaptă spre Televiziune ca să-i anihileze. Tot Brateș era cel care împărțea celorlalți crainici, Petre Popescu și George Marinescu, ce știri să citească. Unul dintre cele mai devastatoare apeluri făcute din Studioul 4 al TVR a fost făcut de Teodor Brateș, dând astfel prilej intervenției unor trupe ale armatei: „Cerem urgent ca Armata să intervină! Nu mai este timp de pierdut! Dați ordinele corespunzătoare așa cum v-ați angajat în fața poporului”.

La scurt timp a lansat în eter un mesaj la fel de alarmist și subalternului său, Petre Popescu: „Ostași, folosiți armele pe care le aveți în dotare, fără a aștepta neapărat această dezlegare formală. Poporul vă dă acum ordine!”

Comandanții care nu s-au „orientat” sau cei cu armament asupra lor, care nu au înțeles ce se întâmplă la București, au deschis focul când au avut ocazia, omorând sau rănind oameni nevinovați. Unii dintre ei au fost identificați și arestați sau cercetați penal încă din primii ani de după evenimentele sângeroase, alții n-au plătit niciodată. Cei aflați în funcții de comandă, dar care n-au intrat în jocul pregătit pentru preluarea puterii de către oamenii care s-au strâns ca o pilitură în jurul magnetului Ion Iliescu, au fost arestați sau au murit în condiții suspecte. Ar putea fi cazurile generalilor Iulian Vlad și Ștefan Gușă, Emil Macri, Filip Teodorescu și alți șefi din Securitate, magistratul Gică Popa, cel care a dat sentința de condamnare la moarte a soților Ceaușescu, realizatorul TVR al unui serial despre Revoluție, Virgil Tatomir și alții, toți consemnați în presa vremii.

O tentativă de măcel, înainte de „Masacrul de la Aeroportul Otopeni”

Un exemplu pe care îl dau procurorii în documentul de sinteza din anul 1992 (din care reproducem alaturat trei fragmente) a trecut aproape neobservat, deorece nu prea s-a facut vorbire de el de-a lungul celor 28 de ani. Citez din document:

„În data de 22.12.1989, seara, dupa plecarea de la Televiziune a 3 autobuze care au transportat paraşutiştii de la Boteni, s-a transmis informaţia falsa, care a fost recepţionata şi de ofiţerul operativ de la Diviziunea de aparare al aeroportului, conform careia spre Aeroportul Otopeni se îndreapta 3 autobuze cu terorişti. Pentru interceptarea acestora a fost trimis un transportor blindat, condus de catre plutonierul major Dedu tefan. Acesta i-a aşteptat la intersecţia cu strada Zborului, dar a constatat ca în autobuzele respective se aflau numai şoferii. Datorita prudenţei subofiţerului nu s-a ajuns la deschiderea focului, cu toate ca a existat acest risc iminent.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/brates-si-langa-el-jos-george-marinescu.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/12/brates-si-langa-el-jos-george-marinescu-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
În Sinteza elaborată de procurorii militari, după doi ani de anchete asupra celor întâmplate la Revoluție, sunt consemnate fapte uluitoare, care ar fi trebuit să conducă la punerea sub acuzare a multora dintre cei care s-au cățărat în vârful puterii, prin planul unei loviturii de stat suprapusă peste revoluția...

Preluat de la EVZ