Bonobo, a cărui denumire ştiinţifică este Pan paniscus, a fost denumit anterior cimpanzeu pitic şi mai rar, cimpanzeu zvelt, este o maimuţă mare şi este una dintre două specii care alcătuiesc genul Pan, împreună cu cimpanzeul comun, Pan troglodytes. Deşi numele de cimpanzeu este uneori folosit pentru a desemna ambele specii împreună, aceasta este de obicei folosit pentru a-l desemna pe cimpanzeul obişnuit, în timp ce cimpanzeul paniscus este, de obicei menţionat ca bonobo. Se distinge prin picioarele relativ lungi, buzele roşii, faţa închisă la culoare şi coada în formă de smoc la maturitate, părul lung cu cărare de pe capul său. Bonobo se găseşte într-o zonă 500,000 km² din bazinul fluviului Congo, în Republica Democrată Congo, Africa Centrală. Specia este omnivoră şi populează pădurile, inclusiv pădurile mlăştinoase sezonier inundate.


Are standarde înalte în activitatea sexuală

Bonobo este cunoscută în special pentru standardele sale ridicate în privinţa comportamentului sexual. Activităţile sexuale îşi fac apariţia în situaţiile de conciliere a conflictelor, în exprimarea afecţiunii, ca expresie recunoscută a statutul social, ca rezolvare a stărilor de excitaţie şi în scopul reducerii stresului.



El se manifestă în aproape toate combinaţiile dintre parteneri şi printr-o varietate de poziţii. Acesta este un factor determinant pentru explicarea nivelurilor scăzute de agresiune observate la bonobo în comparaţie cu cimpanzeul obişnuit şi cu alte maimuţe. Bonobo sunt percepute ca fiind matriarhale: femeile tind să domine în mod colectiv bărbaţii şi fac alianţe pentru a-şi folosi sexualitatea în controlul masculilor. Locul Un mascul în ierarhia socială este deseori determinat de rangul mamei sale.

Se estimează că trăiesc circa 50.000 de exemplare

Împreună cu cimpanzeul obişnuit, bonobo este cel mai apropiată specie extantă de om. Deoarece niciuna dintre cele două specii ale genului pan nu este bună înotătoare, este posibil ca formarea râului Congo cu circa 1,5-2 milioane de ani în urmă să fi dus la speciaţia bonoboului. Ei trăiesc în sudul fluviului şi astfel au fost separaţi de strămoşii lor, cimpanzeii obişnuiţi, care locuiesc pe malul nordic. Nu există date concrete privind numărul populaţiei de bonobo, dar se estimează a fi între 29.500 şi 50.000 de indivizi. Specia este listată ca fiind pe cale de dispariţie pe Lista roşie a IUCN şi este ameninţată prin distrugerea habitatului şi prin creşterea populaţiei umane, iar braconajul în scopuri comerciale este cea mai importantă ameninţare. În mod uzual în captivitate trăieşte 40 de ani, dar durata sa de viata în sălbăticie nu este cunoscută.

Femelele au sâni proeminenţi

http://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/12/bonobo-sex.jpghttp://stiri-zilnic.ro/wp-content/uploads/2017/12/bonobo-sex-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Bonobo, a cărui denumire ştiinţifică este Pan paniscus, a fost denumit anterior cimpanzeu pitic şi mai rar, cimpanzeu zvelt, este o maimuţă mare şi este una dintre două specii care alcătuiesc genul Pan, împreună cu cimpanzeul comun, Pan troglodytes. Deşi numele de cimpanzeu este uneori folosit pentru a desemna...

Preluat de la EVZ