În octombrie 2017, Parlamentul răsuna de cântece separatiste, se sărbătorea victoria Cabinetului, după declararea ilegală a independenței față de Spania.

De atunci, singurul moment când au fost activități acolo, a fost când un grup de elevi a făcut un tur de recunoaștere, plimbându-se pe culoarele goale ale clădirii, aflând istorii despre trecut și povești despre prezentul turbulent, relatează BBC.

Ieri, parlamentarii catalani s-au întors pentru redeschiderea sesiunii parlamentare, în urma alegerilor anticipate, convocate de guvernul spaniol în decembrie.

Cele trei partide separatiste vor guverna împreună, din nou, după ce au obținut 72 din cele 135 de mandate, suficiente pentru a guverna ca o coaliție, dacă vor ajunge la un consens în acest sens.

Întâi va fi votată conducerea Parlamentului, și având în vedere rezultatul votului, aceasta va fi formată din politicieni independenți.

În al doilea rând, conducerea va propune viitorul președinte – dar există o problemă.

Va fi propus, din nou, cel mai probabil, fostul președinte Carles Puigdemont, deși se află la 1.000 de km distanță, în Belgia, într-un exil autoimpus, refuzând să se întoarcă, pentru că  riscă să fie arestat,  fiind acuzat de rebeliune, și poate fi condamnat la închisoare până la 30 de ani.

Dar opt politicieni independenți catalani se află încă în închisoare sau în exil și nu vor putea vota sau activa în Parlament, pentru că nu sunt prezenți.

Echipa lui Puigdemont crede că acesta poate guverna din străinătate, prin Skype, Facebook și rețele de socializare, ceea ce i-a adus porecla de „președintele- hologramă” în presa spaniolă.

În Barcelona. purtătorul de cuvânt al lui Puigdemont, Joan Maria Pique, a declarat pentru BBC că este perfect paluzibil ca acesta să fie președinte la distanță, și a dat exemplul președintelui Donald Trump, care folosește Twitterul ca primă sursă de interacțiune cu publicul, în SUA.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a avertizat, săptămâna aceasta, că orice încercare de a-l pune președinte pe Puigdemont va conduce la menținerea stării de urgență în provincia autonomă.

Avocați ai Consiliului catalan parlamentar, un organism consultativ, au explicat că nu ar fi legal sau conform cu Constituția spaniolă, să fie permis un președinte în exil.

Joan Maria Piqué a respins aceste acuzații și a susținut că Rajoy nu are nicio putere pentru a opri alegerea lui Puigdemont ca președinte.

În Madrid, un purtător de cuvânt al Partidului Popular, de guvernământ, a declarat că „situația a mers prea departe, de la o criză a independenței la o farsă politică”.

Ramón García a explicat că guvernul spaniol crede că orice întoarcere politică a lui Carles Puigdemont va trebui aprobată de Curtea Constituțională și este foarte probabil că ar fi imediat suspendată decizia de a fi ales.

După ce se alege azi conducerea Parlamentului, formată din șapte deputați, aceștia au la dispoziție două săptămâni pentru a nominaliza președintele.

Tag-uri:
președintele, hologramă, catalonia, spania, carles puigdemont, mariano rajoy, belgia, exil, parlament, guvern, străinătate, distanță, alegeri anticipate

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-702.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/01/button-share-702-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
În octombrie 2017, Parlamentul răsuna de cântece separatiste, se sărbătorea victoria Cabinetului, după declararea ilegală a independenței față de Spania.De atunci, singurul moment când au fost activități acolo, a fost când un grup de elevi a făcut un tur de recunoaștere, plimbându-se pe culoarele goale ale clădirii, aflând istorii...

Preluat de la EVZ