Mircea Cărtărescu a primit premiul Thomas Mann pentru literatură, una dintre cele mai prestigioase distincții acordate în acest domeniu în Germania, iar scriitorul spune că se simte recunoscător pentru această onoare. 

“Tocmai am primit, cu mare emoție, vestea că sunt câștigătorul premiului Thomas Mann pentru literatură în 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscător juriului, ca și Academiei Bavareze și orașului Lubeck, care-mi vor acorda acest premiu”, a scris Mircea Cărtărescu pe contul său de Facebook.

Potrivit buchmarkt.de, Mircea Cărtărescu va primi premiul Thomas Mann pentru literatură – în valoare de 25.000 de euro – pe 17 noiembrie, în timpul unei ceremonii organizate la Theater Lübeck. Opera scriitorului român va fi prezentată de romancierul german Uwe Tellkamp.

“În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce a literaturii române, mai întâi prin volumele sale de poezie, apoi prin romane, povestiri și eseuri”, se arată în comunicatul juriului care i-a decernat acest premiu. 

Printre câștigătorii din anii anteriori ai acestui premiu se numără Juli Zeh, Lars Gustafsson, Christa Wolf și Jenny Erpenbeck.

Mircea Cărtărescu s-a născut pe 1 iunie 1956, la București. A urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității din București și a debutat ca poet, publicând câteva volume de versuri, marcate de spiritul a ceea ce critica literară a numit “generația optzecistă”. Treptat, s-a îndepărtat de poezie, dedicându-se aproape exclusiv prozei. Povestirilor din “Nostalgia” le-au urmat un scurt roman (“Travesti”, 1994) și apoi unul în trei volume, “Orbitor” (1996-2007), privit de critică drept un reper al prozei românești contemporane. Trei volume de publicistică completează chipul scriitorului cu cel al unui observator lucid al cotidianului românesc.

Cărțile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Asociația Scriitorilor Profesoniști din România (ASPRO), Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România, precum și de revistele Cuvântul, Ateneu, Flacără, Tomis și Ziarul de Iași.

Volumele sale au fost nominalizate în Franța pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Romanul “Nostalgia” a primit în 2005 premiul “Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia. Cărtărescu a fost invitat la târguri de carte prestigioase, precum cele de la Paris, Frankfurt, Leipzig, Goteborg și Torino.

Mircea Cărtărescu a fost decorat, în 2010, cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, o prestigioasă distincție acordată de statul francez în domeniul culturii. În 2006, scriitorul a fost decorat de președintele României cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer.

În ultimii ani, scriitorul Mircea Cărtărescu s-a numărat printre favoriții la premiul Nobel pentru literatură, potrivit caselor de pariuri internaționale.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/mircea-cartarescu-a-primit-premiul-thomas-mann-pentru-literatura-pe-2018-46752.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/mircea-cartarescu-a-primit-premiul-thomas-mann-pentru-literatura-pe-2018-46752-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv