Așa am putut constata și noi, de acasă, că în uriașa sală a Parlamentului European, din cele 751 de locuri au fost ocupate doar …50 și ceva, tabloul fiind de-a dreptul dezolant și ilustrând astfel interesul europarlamentarilor pentru subiectul cu pricina. Mai mult chiar, reuniunea – care s-ar fi cuvenit condusă de Frans Timmer mans, vicepreședintele Comisiei Europene și responsabil de „Dosarul Statului de drept”- s-a dovedit un fel de tranca-fleanca, fără vreo concluzie, fără o rezoluție, deci fără nici un fel de finalitate. 

Iar acest vax monumental a durat aproape trei ore, în care mi-am amintit remarcabila prestație a lui Petre Roman, din 1991, în sala arhiplină a PE, prim-ministrul de atunci al României făcând față cu brio tirului de întrebări.

Or, acum nici măcar Tudorel Toader, ministrul justiției, n-a avut acces în plenul prin care bătea vântul, deși, la cadența moldovinească a discursului său tradițional, nu prea văd cum putea aduce vreo lămurire nelămuriților parlamentari continentali, în minutul alocat fiecărui vorbitor!

În consecință, a rezultat un mare fâs (european), presărat cu momente de harță ca la ușa cortului, în care, cum era de așteptat, reprezentanții dreptei – care mai populari, mai verzi și mai nu știu cum, dar vajnici apărători ai luptei contra corupției de la București – își exprimau îngrijorarea față de respectarea statului de drept și a independenței sistemului judiciar.

Chiar o căutam din ochi (dar n-am zărit-o!) pe doamna Viviane Reding, fosta comisăreasă a poporului care, luxemburgheză fiind, încercase să-i ia pâinea de la gură exact compatriotului său Jean-Claude Juncker, după anii în care distinsa europarlamentară ne hingherise non-stop cu MCV-ul (și cu securizarea granițelor aferente).

Conform semnalelor venite recent de la Bruxelles, de astă dată era denunțată modificarea legilor justiției (și a Codurilor penale!?!), iar bună parte din europarlamentarii noștri se străduiau să explice că, de fapt, abuzurile justiției autohtone sunt mult prea numeroase, provenind tocmai din „reforma” operată în 2005 și adoptată prin… asumare, în ministeriatul Monicăi Macovei şi în timpul preşedinţiei europene a domnului Manuel Barroso (care continuă să lupte de atunci contra corupției, dar nu la Bruxelles, ci în Manhattan, la Banca Goldman Sachs).

Era de așteptat, aşadar, ca Monica Macovei să nu rateze prilejul de a se da din nou în stambă și cu ocazia dezbaterii de la Strasbourg. Totuși, m-a șocat de-a dreptul când am auzit-o spunând că „… La noi, prezumția de nevinovăție este mult mai protejată decât prevede directiva!” Asta chiar era o culme a manipulării și intoxicării audienței, iar replica i-a venit prompt de la Renate Weber: „Am auzit multe minciuni la viața mea, dar Monica Macovei a întrecut orice limită!”

Ulterior, Traian Băsescu a completat-o, de la Bucureşti: „S-a spus că se ia independența justiției. Este o mare minciună! În primul rând că toate aceste legi împing la mai multă responsabilitate și aș vrea să vorbesc puțin despre manipulare. Eu nu o să contenesc să spun că, pe fond, modificările care s-au făcut la legile justiţiei sunt în regulă, democratizează şi consolidează funcţionarea sistemului de justiţie, dar voi fi foarte atent la modificările de la Codul penal”!

N-o să reiau acum și celelalte contre pe care și le-au servit în așa-zisa dezbatere europarlamentarii români – care de dreapta, care de stânga, trimiși acolo de partidele lor din țară -, deși mă îndoiesc că mulţi dintre ei vor mai pupa, de anul viitor, traiul pe vătrai (și pe vreo 6.000 de euro lunar!) de la Bruxelles și de la Strasbourg.

Mă uitam însă la circul pe care l-au oferit, țigănindu-se și sub cupola Parlamentului European, și o priveam pe doamna Vera Jurova, comisarul pe justiție al C.E., care asista împietrită, ca Maica Tereza, la această parodie de ședință, pe care avusese obligația să o și conducă. Oare câți dintre ei erau la curent cu faptul că doamna Jurova însăși simțise pe pielea ei, acasă, în Cehia, ce înseamnă să nu fie respectată prezumția de nevinovăție, după ce fusese acuzată de corupție și executase peste 30 de zile de arest, întrun dosar încheiat cu…achitarea, dar în urma căruia soțul ei a divorțat și a plecat cu unul dintre cei doi copii?

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Tag-uri:
justitia, oarba, orbul gainilor, Horia Alexandrescu, Alexandrescu EVZ, DNA Ploiesti

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1102.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1102-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInvitaţii evz
Așa am putut constata și noi, de acasă, că în uriașa sală a Parlamentului European, din cele 751 de locuri au fost ocupate doar ...50 și ceva, tabloul fiind de-a dreptul dezolant și ilustrând astfel interesul europarlamentarilor pentru subiectul cu pricina. Mai mult chiar, reuniunea - care s-ar fi...

Preluat de la EVZ