Recent, a apărut la Editura Proema din Baia Mare, o interesantă şi lămuritoare lucrare, “Iulian N.Vlad, Confesiuni pentru istorie”, un dialog între generalul colonel, Șef al Securității Statului și fostul său director de cabinet, Generalul Aurel I. Rogojan. (…)Fostul său colaborator a știut și intuit că poate realiza o lucrare document monumentală, de ce nu, cu acest român discret, patriot, un personaj complex, chiar dacă unii “îl consideră controversat”.

De la început spun categoric că în 1990 am fost împotriva Securității și l-am considerat pe general că era la curent cu acțiunea “teroriștilor”. Am fost și eu manipulat ca milioane de români și nu credeam atunci că tocmai Ion Ivașcu, un anti-comunist convins, un adept al democrației și al principiilor Alianței Civice, va ajunge peste ani să îl aprecieze pe Șeful Departamentului Securității Statului din Epoca de aur, generalul colonel Iulian N. Vlad.

Câte dezinformare a fost în anii ’90! Se spunea la Televiziunea Română Liberă, la 22 Decembrie 1989: “Din unitățile securității, unități special pregătite ca să îl apere pe Ceaușescu, să apere sediul lui, ascunse prin subsoluri, niște tuneluri pe care le-a construit între sediu și Palatul Republicii, au reușit să se refugieze și când era piață plină de lume, au început să tragă asupra cetățenilor și asupra Comitetului Central, unde se aflau și se află încă oameni de bine”. Vă mai amintiți “trecătorule liber, stai și te reculege. Aici au pierit zdrobiți de camioane blindate, mii de tinere și tineri în după-amiză zilei de Joi 21 Decembrie 1989”. Lozincile din 21-22 Decembrie 1989 erau categorice : “Nu ne mai e frică / Ceaușescu Pică” ; “Trăim, murim / Dar liberi vrem să fim” ; “Ceaușescu anul nou / O să-l facă în cavou” ; “Ceaușescu nu uită / Vrem pantofi din pielea ta”..și exemplele pot continuă.

 

Astăzi suntem în măsură să spunem că fără câteva decizii ale generalului Vlad, cursul evenimentelor din Decembrie 1989 putea lua o traiectorie periculoasă, se putea ajunge chiar la un război civil și la intervenția trupelor Sovietice. Alături de el a mai stat un general de excepție, Șeful Marelui Stat Major al Armatei, Ștefan Gușă, care a zădărnicit intervenția militară străină, dar a fost rapid scos din derularea evenimentelor la vârstă de 54 ani.

 

Tag-uri:
ordinele, Iulian Vlad, razboi civil, 1989, carte, confesiuni

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1793.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/button-share-1793-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Recent, a apărut la Editura Proema din Baia Mare, o interesantă şi lămuritoare lucrare, “Iulian N.Vlad, Confesiuni pentru istorie”, un dialog între generalul colonel, Șef al Securității Statului și fostul său director de cabinet, Generalul Aurel I. Rogojan. (…)Fostul său colaborator a știut și intuit că poate realiza o...

Preluat de la EVZ