Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, azi, în cadrul unei conferințe de presă, că sporurile în sănătate nu pot fi mai mari de 30% din nivelul salariilor, așa cum cer sindicaliștii de la Sanitas. Potrivit ministrului, veniturile personalului din sănătate au crescut de la 1 martie.

„Ca ministru al Sănătății pot să vă asigur că sunt conștientă că avem nevoie de medici în țară, pentru a putea asigura un act medical de calitate. Salariile medicilor au crescut de la 1 martie, la fel și veniturile nete. Există discuții și nemulțumiri legate de modul de aplicare a sporurilor. Am avut și vom continua discuții cu reprezenanții Sanitas, chiar marți vom avea o nouă întâlnire”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a menționat faptul că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor și s-a stabilit că sporurile din sănătate nu pot depăși plafonul de 30% din nivelul de salarizare.

„Am avut discuții și cu ministrul Finanțelor pe această temă și trebuie să înțelegem că statul nu poate oferi un nivel mai mare de 30 al sporurilor din sănătate. Dar să nu uităm că se pot acorda sporuri și din veniturile proprii ale spitalelor, ceea ce poae fi realizat printr-un management performant al spitalelor”, a declarat Sorin Pintea.

Potrivit ministrului, în ceea ce privește veniturile proprii ale spitalelor, din care se pot acorda sporuri, acestea pot provenii din serivicii la cerere, plătite, cum sunt cele de laborator, de radiologie, sau consultații în ambulatoriu. De asemena, ministrul a dat exemple de salarii care au crescut de la 1 martie 2018.

„Am să vă dau exemple de sume nete, inclusiv cu sporurile. Un medic primar, pe o unitate de medicină internă, care beneficiază de un spor de 15%, în decembrie 2017 câștiga 7.650 de lei, iar în martie 2018, 12.481 de lei. Un medic primar de anatomie patologică avea în decembrie 2017 salariu de 13.249 de lei, iar în martie 2018 de 14.891 de lei. Un asistent medical principal de medicină internă, în decembrie avea 3.111 lei, iar în martie 3,919 lei”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a declarat că sunt și salarii nete care au scăzut, cum sunt cele ale asistenților medicali principali de anatomie patologie, care în decembrie 2017 încasau 9.424 de lei , iar în martie salariu a fost de 8.614 lei.

Prim vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope, a declarat, luni, că în cazul în care se va declanșa o grevă generală, sistemul medical va fi blocat. Federația a decis, luni, în Consiliul Național, organizarea mai multor pichete precum și a unui miting de amploare pe 25 aprilie.

„În cazul în care se va ajunge la grevă generală, o treime din personalul medical va asigura asistența și se vor acorda îngrijiri doar categoriilor de pacienți care au nevoie urgentă de asistență. Practic, s-ar bloca sistemul, dar sper că nu vom ajunge la greva generală. Suntem în ceasul al 12-lea și toată lumea din sănătate este nemulțumită”, a declarat, luni, Iulian Pope, prim vicepreședinte Sanitas.

Consiliul Național al Federației Sanitas a decis, luni, ca sindicalișitii din sănătate să organizeze pichete în București, pe 20, 22, 27 și 29 martie, precum și un miting cu 20.000 de persoane pe 25 aprilie.

De asemenea, sindicaliștii au în vedere o grevă generală după data de 25 aprilie.

„Nemulțumirile noastre sunt legate de acel prag de 30%, care este groaznic și nu ajută cu nimic faptul că țin în continuare de el. Niciodată nu vom accepta anexa 10, care prespune aceleași sporuri pentru angajații care nu lucrează în condiții periculoase, dar și pentru angajații care lucrează în leprozerii, secții de TBC, din sălile de operații sau ATI”, a declarat, luni, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/ministrul-sanatatii-nu-putem-oferi-sporuri-mai-mari-de-30-in-sanatate-47357.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/ministrul-sanatatii-nu-putem-oferi-sporuri-mai-mari-de-30-in-sanatate-47357-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv