Amândoi tinerii aveau 27 de ani, au fost la grădiniță și în clasele primare împreună. Zilele trecute, Sorin Rogia a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, procurorul de caz stabilind că a premeditat totul. De o violență incredibilă, crima de la Oradea a bulversat întreaga comunitate. Fiul unui reputat chirurg a ucis un om, chiar de ziua tatălui său.

Detalii dramatice au ieșit la iveală, dincolo de mobilul crimei, de altfel, inexplicabil logic. În timpul audierilor, Sorin Rogia, a recunoscut că și-a omorât prietenul pentru că aveau „divergențe de opinii legate de viață și religie”. În timpul anchetei s-a conturat portretul real al criminalului, un tânăr cu tulburări psihice, care a mai avut de-a lungul timpului ieșiri violente grave, trecute cu vederea.

A premeditat totul

În rechizitoriul de trimitere în judecată a lui Rogia, procurorul de caz stabiliște că acesta a premeditat totul, fapta fiind comisă de ziua tatălui său, reputat chirurg în orașul ardelean. Pe 8 noiembrie, Sorin Rogia a plecat de acasă în jurul orei 11.00, și-a cumpărat alcool și, ore în șir, s-a îmbătat de unul singur, pe o bancă de pe malul râului Peța.

A băut cel puțin șase litri de bere. La ora 16.00 a revenit acasă și a luat un ciocan. Se hotărâse. Avea să îl omoare pe Cătălin. Cătălin Radu Bogdan, farmacist la Spitalul Județean Oradea, prietenul său din copilărie, fusese condamnat la moarte în mintea lui Sorin Rogia puțin înainte de ora 16.00, în timp ce vorbeau la telefon.

„Au fost 20 de lovituri”

„Dorea să ucidă pe cineva, hotărându- se asupra persoanei victimei în cursul convorbirii telefonice (n.r. – cu aceasta), stabilind că dacă acesta va veni la întâlnire îl va ucide cu ciocanul”, arată procurorul Ciprian Șuta în rechizitoriu. Rogia l-a convins pe Cătălin să îl însoțească pe malul râului Peța, au băut împreună bere și, la un moment dat, a început să îl lovească în cap cu ciocanul. „Au fost 20 de lovituri”, au informat autoritățile de la Medicină Legală. Tot ele au stabilit că autorul avea discernământul diminuat. Ciocanul i-a spart victimei craniul, creierul a țâșnit afară.

După comiterea crimei, Rogia a dezbrăcat victima, a aruncat ciocanul într-o pubelă, s-a dus acasă, a luat ceva bani și o pătură și s-a urcat în primul tren. A ajuns la Timișoara unde a trăit o săptămână ca un boschetar într-un vagon abandonat din Gara de Nord, mâncând deseori din gunoaie, până a fost depistat de polițiști.

FOTO: Cătălin Radu Bogdan​

Dosarul de criminal al lui Sorin Rogia va fi judecat pe rolul Tribunalului Bihor. Procurorul a insistat ca acesta să intre și sub tratament medical. El este arestat din data de 21 noiembrie.

Antecedente

EVZ a scris în exvclusivitate că Sorin Rogia era, la momentul comiterii crimei, judecat în stare de libertate pentru comiterea mai multor infracțiuni de distrugere, faptele, cu un prejudiciu de 50.000 de euro, fiind comise în 2016. „Inculpatul este cercetat într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Oradea pentru săvârșirea a 8 infracțiuni de distrugere”, se arată și în rechizitoriu.

Pe 15 septembrie 2016, Rogia a dat foc la două pubele de la cimitirul din Oradea, a incendiat o stivă de lemne din zona Universității, a stropit cu carburant două garaje și o magazie și le-a dat foc. „Zicea că nu îi place dezordinea”, a declarat, în excvlusivitate pentru EVZ, unul dintre păgubiți.

Tag-uri:
povestea, crima, Chirurug, Rogia, Sorin Rogia, Raul Rogia, Cătălin Radu Bogdan, dosar


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/radu-catalin-bogdan.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/radu-catalin-bogdan-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Amândoi tinerii aveau 27 de ani, au fost la grădiniță și în clasele primare împreună. Zilele trecute, Sorin Rogia a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, procurorul de caz stabilind că a premeditat totul. De o violență incredibilă, crima de la Oradea a bulversat întreaga...

Preluat de la EVZ