După ce președintele Klaus Iohannis a anunţat că e departe de a accepta această cerere a ministrului Justiţiei, Toader a decis să se ducă până la Curtea Constituţională a României (CCR) dacă Iohannis nu va accepta cererea de revocare.

„Sunt pregătit. Aveaţi dubii dacă ştiu să fac o sesizare la CCR? Aşteptăm motivarea secţiei de procurori. Să aşteptăm hotărârea preşedintelui, apoi decidem”, a tunat Tudorel Toader.

Iohannis, de partea lui Kovesi

Președintele României a apreciat că rezultatele DNA din 2017 dovedesc că activitatea instituției nu poate fi contestată

Șeful statului a spus, ieri, că va anunța dacă o revocă sau nu pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA după ce va primi motivarea avizului consultativ al CSM. „În condiţiile date, este clar că suntem departe de o revocare. Tot mai departe”, a adăugat Iohannis, înainte să intre la ședința de bilanț a activității DNA pe anul 2017.

Afirmația Președintelui vin după ce secţia pentru procurori a CSM a dat, marți, cu un vot de 6-1, aviz negativ propunerii ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a lui Kovesi. Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a procurorului- şef al DNA, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ, iar decizia o ia Preşedintele României.

Cifre

În discursul de la bilanțul instituției, Iohannis a felicitat instituția pentru „întreaga activitate” de anul trecut, în care au fost soluționate peste 3.800 de dosare, au fost trimiși în judecată aproape 1.000 de inculpați, iar pe baza rechizitoriilor DNA, instanțele au condamnat definitiv 713 inculpați. „Cifrele nu mint. Cifrele sunt reci, obiective” și ele demonstrează că DNA „asigură mecanismele necesare pentru a vindeca România de corupție”, a apreciat șeful statului.

Absență

Iohannis a criticat solicitarea ministrului Justiției de revocare a șefei DNA. „Contrar unei evaluări subiective, tendențioase și partizane, prezentată opiniei publice de cineva săptămâna trecută, eficiența DNA este departe de a putea fi contestată: cu 107 procurori s-au soluționat peste 11.000 de cauze, adică, în medie, 100 și ceva de dosare de fiecare procuror”, a zis Iohannis. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a venit ieri la bilanțul DNA, el explicând că nu a primit la timp raportul de activitate al instituției.

Refuzul

Secţia de procurori a CSM a dat aviz negativ, marţi după-amiază, propunerii ministrului Justiţiei Tudorel Toader de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a deliberatmarţi asupra propunerii ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, după ce Tudorel Toader şi Laura Codruţa Kovesi şi-au prezentat punctele de vedere.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat în şedinţa secţiei cele 20 de argumente pentru care a făcut această propunere.

Tag-uri:
iohannis, klaus iohannis, ccr, tudorel toader, avertisment, revocare, kovesi


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-224.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-224-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
După ce președintele Klaus Iohannis a anunţat că e departe de a accepta această cerere a ministrului Justiţiei, Toader a decis să se ducă până la Curtea Constituţională a României (CCR) dacă Iohannis nu va accepta cererea de revocare. „Sunt pregătit. Aveaţi dubii dacă ştiu să fac o sesizare la...

Preluat de la EVZ