Noua prioritate a NATO este crearea unei “zone militare Schengen” în Europa, mutare menită să accelereze desfășurarea trupelor în apropierea granițelor Rusiei, a declarat luni adjunctul ministrului rus al Apărării, generalul Alexander Fomin, relatează site-ul agenției Tass.

“Noua prioritate a conducerii militare și politice a NATO este îmbunătățirea infrastructurii logistice și de transport din interiorul Europei și crearea așa-numitei zone militare Schengen. Obiectivul NATO este de a accelera la maximum desfășurarea trupelor către granițele Rusiei. A fost pusă la punct logistica necesară pentru relocarea operațională a unor trupe suplimentare, depășind contingentul SUA staționat în Europa de zece ori”, a spus Fomin într-un interviu pentru publicația Krasnaya Zvezda.

 Potrivit adjunctului ministrului rus al Apărării, NATO depozitează în diferite părți ale Europei armament, muniție și provizii alimentare, pentru o desfășurare rapidă a unor forțe suplimentare.

Generalul Alexander Fomin susține că opt centre de coordonare pentru desfășurarea contingentelor militare NATO au fost înființate în Polonia, România, Ungaria, Bulgaria, Slovacia, Lituania, Letonia și Estonia.

În luna februarie, miniștriii Apărării din cadrul NATO au discutat despre introducerea unui spațiu Schengen militar în Europa, care ar permite mișcarea rapidă și directă a trupelor. Germania s-a oferit să găzduiască centrul de comandă al acestui sistem.

În ultimele luni, Alianța Nord-Atlantică și-a suplimentat efectivele militare în Polonia și în țările baltice, cu scopul declarat de a preveni un conflict. Aproximativ 4.500 de trupe NATO sunt staționate în Polonia, Estonia, Letonia și Lituania.

Rusia și-a manifestat în repetate rânduri îngrijorarea față de extinderea NATO către Est. În plus, Moscova a denunțat instalarea elementelor antirachetă americane în România și Polonia, susținând că, deși sunt prezentate ca fiind defensive, aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră interzise prin Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF).

Relațiile dintre Rusia și NATO au ajuns la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece, după anexarea ilegală a Crimeei în 2014 și susținerea de către Rusia a separatiștilor din estul Ucrainei.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/rusia-noul-obiectiv-al-nato-este-crearea-unei-zone-militare-schengen-in-europa-47348.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/rusia-noul-obiectiv-al-nato-este-crearea-unei-zone-militare-schengen-in-europa-47348-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv