Marea Britanie i-a dat ultimatum lui Vladimir Putin până marți 13 martie, la ora 24.00, pentru a oferi explicații privind modul în care un agent neurotoxic creat în Uniunea Sovietică a fost folosit pentru a-l ataca pe fostul agent dublu Serghei Skripal.

Skripal, de 66 de ani, și fiica sa, Iulia, de 33 de ani, se află internați în spital în stare critică din data de 4 martie, când au fost găsiți inconștienți pe o bancă în fața unui centru comercial din orașul britanic Salisbury.

Prim-ministrul Theresa May a declarat că este „foarte probabil” că Rusia este vinovată de atac, după ce s-a descoperit că substanța folosită face parte din grupul de agenți neurotoxici ultra-letali Novicioc, creat de armata sovietică în anii 1970 și 1980.

„Fie a fost un act direct al statului rus împotriva țării noastre, fie guvernul rus a pierdut controlul asupra distrugătorului agent neurotoxic și a permis să ajungă în mâinile altora”, a declarat May într-un discurs în fața Parlamentului de la Londra.

Rusia organizează duminică, 18 martie, alegeri prezidențiale, pe care Vladimir Putin, fost spion KGB, le va câștiga aproape sigur la un scor detașat. În acest moment, sondajele îl dau învingător cu scoruri de peste 70%.

Putin a negat orice rol în otrăvirea fostului spion rus trădător și a afirmat că Marea Britanie urmărește să creeze o isterie anti-rusească.

Ambasadorul rus în Marea Britanie, Alexander Yakovenko, a fost convocat la Foreign Office și i s-a transmis că are termen până la sfârșitul zilei de marți pentru a explica ce s-a petrecut sau Rusia va risca „măsuri mult mai extinse” la adresa economiei sale.

Dacă Londra nu primește până la miezul nopții de marți un răspuns considerat satisfăcător, May va anunța răspunsul țării sale în fața Parlamentului. Ea are programată miercuri o întâlnire cu înalții oficiali din domeniul securității.

Ministrul de Externe Boris Johnson a declarat marți că răspunsul britanic pentru Rusia va fi „proporțional dar robust”.

„Îi dăm termen Rusiei până la miezul nopții să explice cum acest Novicioc a fost folosit pe străzile din Wiltshire”, a spus Johnson. „Nu exclud posibilitatea ca ei să aibă o explicație.”

Rusia a solicitat să aibe acces la probele cu agentul neurotoxic descoperit că ar fi fost folosit împotriva lui Skripal, însă autoritățile britanice nu au fost de acord, fără a oferi însă o explicație pentru acest refuz, a declarat Serghei Lavrov. Ambasadorul britanic în Rusia s-a întâlnit cu adjunctul lui Lavrov marți la Moscova, potrivit unui comunicat al ambasadei.

Președintele american Donald Trump a declarat că ia afirmațiile britanice despre implicarea Rusiei în atac ca pe „o realitate”. El a informat că va avea o discuție marți, mai târziu, cu Theresa May, și a adăugat: „Pare că (britanicii) cred că este vorba de Rusia pe baza a tot ceea ce au. Când vom avea toate informațiile sigure și suntem de acord cu ei (britanicii), atunci vom condamna Rusia sau pe oricine este vinovat.”

Marea Britanie ar putea solicita aliaților un răspuns coordonat al Occidentului, care ar putea consta în înghețarea bunurilor oamenilor de afaceri și oficialilor ruși și expulzarea de diplomați, lansarea de atacuri cibernetice limitate și boicotarea Campionatului Mondial de Fotbal din Rusia.

Tag-uri:
putin, spion, otravit, may, trump, fotbal


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-304.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-304-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Marea Britanie i-a dat ultimatum lui Vladimir Putin până marți 13 martie, la ora 24.00, pentru a oferi explicații privind modul în care un agent neurotoxic creat în Uniunea Sovietică a fost folosit pentru a-l ataca pe fostul agent dublu Serghei Skripal. Skripal, de 66 de ani, și fiica sa,...

Preluat de la EVZ