”Având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum poziția oficială exprimată astăzi de Administrația Prezidențială, premierul Viorică Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Solicitarea prim-ministrulu, se mai arată în comunicat, se bazeaza pe prevederile legale potrivit carora “se interzice clasificarea ca secrete de stat a informatiilor, datelor sau documentelor in scopul ascunderii incalcarilor legii, erorilor administrative, limitarii accesului lainformatiile de inters public, restrangerii ilegale a exercitiului unor drepturiale vreunei persoane sau lezarii altor interse legitime”.

În consecinţă, premierul adresează solicitarea conducerilor SRI si celorlalte institutii ale statului implicate, singurele care au dreptul sa declasifice respectivele informatii si calitatea de autoritate desemnata de securitate.

“Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informatiilor secrete de stat se realizeaza de imputernicitii si functionarii superiori abilitati prin lege sa atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al institutiilor care coordoneaza si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor clasificate. In situatia protocoalelor de colaborare intre SRI si alte institutii ale statului, persoanele care au dreptul sa declasifice respectivele informatii sunt conducatorii institutiilor semnatare, care, in speta, au si calitatea de autoritate desemnata de securitate. Potrivit art. 14 din Legea 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, CSAT asigura coordonarea, la nivel national, a tuturor programelor de protectie a informatiilor clasificate”, se arată în poziţia exprimată public de Guvern.

Preşedinţia a transmis vineri, printr-un comunicat de presă, că CSAT nu a impus încheierea unor protocoale, acordurile fiind realizate la cererea SRI sau a altor instituţii, motiv pentru care responsabilitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului Suprem.

Tag-uri:
SRI, Dancila, protocoale, Viorica Dancila


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-590.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-590-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
”Având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcționarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, precum poziția oficială exprimată astăzi de Administrația Prezidențială, premierul Viorică Dăncilă solicită desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI și alte instituții ale statului”, se arată...

Preluat de la EVZ