Judecătorul Marius Drăguţ de la Tribunalul Bucureşti notează, în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe Dan Păcurariu la 18 ani de închisoare pentru crima comisă acum 20 de ani, atunci când a ucis-o pe iubita lui, profesoara de chineză Mihaela Fulga, că acesta a comis fapta „prin cruzimi de o gravitate maximă, lovind victima cu ferocitate, cuprins de mânie şi având sentimentul de abandon, pe fondul aflării veştii că victima urma să plece în China”.

Cum a încercat să scape

„Inculpatul a încercat să speculeze declaraţiile martorilor date în faţa instanţei, care din cauza trecerii a 18-19 ani de la momentul audierii nu au mai avut precizia din anul 1998. Însă, în cauză vor fi avute în vedere toate declaraţiile date de persoanele vătămate şi martori, inclusiv cele de la momentul faptelor, care, coroborate, după cum s-a arătat mai sus, se constituie într-un fascicul de indicii sau de prezumţii neinfirmate, suficient de grave, precise şi conforme, fiind apte să stabilească vinovăţia inculpatului dincolo de orice îndoială rezonabilă”, se arată în motivarea deciziei, obţinută de EVZ.

Instanţa a apreciat că Dan Păcurariu a avut o atitudine nesinceră şi a încercat să zădărnicească aflarea adevărului prin crearea unui alibi mincinos, prin încercarea de a decredibiliza martorii audiaţi.

Având în vedere periculozitatea inculpatului, modul şi mijloacele de comitere a faptei, oroarea produsă în societate şi atitudinea acestuia după comiterea faptei, instanţa apreciază că stabilirea pedepsei inculpatului ar trebui să fie orientată spre maximul special. Cu toate acestea, după cum a statuat şi Curtea Europeană a Dreptrurilor Omului în cauza Beck contra Norvegiei, în cauzele în care se depăşeşte un termen rezonabil de soluţionare, instanţa poate aplica o sancţiune mai blândă”, mai notează judecătorul.

Ce l-a dat de gol

În dosar a cântărit greu raportul de expertiză medicolegală psihiatrică din data de 1 martie 2016.

„Raportul (…) a relevat că în discuţiile purtate cu mama sa, inculpatul este marcat de sentimentul de incertitudine faţă de natura probelor îndreptate împotriva sa, care îl aruncă în zona ruminaţiilor interne perpetue, îi tulbură comunicarea şi îi afectează grav capacitatea de autocontrol. Panica internă cuprinde întreaga personalitate a inculpatului, astfel încât îl determină să depună eforturi susţinute pentru automascare faţă de mama sa. Propoziţiile incriminatorii se regăsesc în majoritatea materialelor supuse analizei. Inculpatul reconstruieşte trecutul său şi încearcă să reconstruiască şi rudimentele de memorie ale mamei sale. Se poate constata tendinţa de inducere în eroare a organelor judiciare”, se arată în documentul citat.

Raportul mai concluzionează că discuţiile analizate subliniază înalta probabilitatea a implicării lui Dan Păcurariu în omorul comis în anul 1998.

Tag-uri:
pacurariu, ucigas, profesor


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/20-mihaela-fulga-98594400-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/20-mihaela-fulga-98594400-1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Judecătorul Marius Drăguţ de la Tribunalul Bucureşti notează, în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe Dan Păcurariu la 18 ani de închisoare pentru crima comisă acum 20 de ani, atunci când a ucis-o pe iubita lui, profesoara de chineză Mihaela Fulga, că acesta a comis fapta „prin cruzimi...

Preluat de la EVZ