Universitatea Central Europeană (UCE) a fost criticată intens de guvernul ungar, care anterior susținuse că este incorect ca instituția să fie autorizată să dea diplome maghiare și americane, deși nu are nici un campus în Statele Unite.

Acum, universitatea și-a anunțat intenția de a părăsi Budapesta și a se muta în Austria învecinată, unde va fi amplasat un nou campus, a anunțat Sveriges Radio.

Eva Fodor, vice-rector al UCE, a declarat că universitatea a semnat deja un acord cu un proprietar din Viena, dar că unii mai speră că mutarea nu va fi necesară, deoarece UCE și-a deschis o sucursală în statul New York, așa cum solicitase guvernul de la Budapesta.

Fodor a adăugat: „Dacă guvernul nu semnează acordul până la jumătatea lui iunie, atunci vom muta întreaga universitate a Viena. Va fi dificil să recrutăm un personal nou, câtă vreme nici nu știm unde va fi amplasamentul.”

La o conferință de presă de săptămâna trecută, premierul Viktor Orban a afirmat că guvenrul său nu a luat încă o decizie finală cu privire la soarta universității.

Posibila mutare a univeristății are loc după ce Orban și formațiunea sa, Fidesz, au câștigat două treimi din locurile din Parlament, în urma alegerilor generale. Acest lucru le va permite să opereze modificări constituționale.

Un punct important al campaniei electorale a Fidesz a fost împotriva influenței ONG-urilor străine, mai ales a celor legate de George Soros și a sa Fundație pentru o Societate Deschisă.

Premierul Orban a denunțat implicarea lui Soros în politicile de imigrație ale UE, afirmâd că „Planul Soros” prevede ca milioane de imigranți să pătrundă în Europa.

„Rețeaua Soros are o sferă de influență extinsă în Parlamentul European și în alte organisme ale UE”, spunea Orban în octombrie trecut. „Țelul său este să construiască o Europă cu o populație mixtă.”

Tag-uri:
soros, orban, ungaria, universitate, budapesta, viena, fodor


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1459.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1459-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Universitatea Central Europeană (UCE) a fost criticată intens de guvernul ungar, care anterior susținuse că este incorect ca instituția să fie autorizată să dea diplome maghiare și americane, deși nu are nici un campus în Statele Unite. Acum, universitatea și-a anunțat intenția de a părăsi Budapesta și a se muta...

Preluat de la EVZ