„Dacă poate sau nu să o revoce Iohannis pe Kovesi este dat de textul legii. Și anume acela că președintele nu are în nici într-un caz o oportunitate politică, un drept de alegere suveran, între a decide sau nu revocarea, dar în același timp are dreptul și obligația de a verifica dacă sunt îndeplinite condițiile legale pentru revocare”, susține Dana Gârbovan.

„Ca să fie mai simplu si mai de inteles pentru toata lumea, sunt trei cazuri in care o persoană care detine o functe de conducere poate fi revocata … una dintre este aplicarea unei sancțiuni disciplinare! În acest caz, daca de exemplu un procuror general este sancționat disciplinar, chiar cu un avertisment, ministrul Justiției poate să înceapă procedura de revocare, iar președintele poate doar să verifice dacă a fost sau nu aplicată acea sancțiune disciplinară”, a mai precizat Gârbovan.

Președintele UNJR a făcut o reprezentare de natură legală în legătură cu propunerea ministrului de revocare și avizul CSM in chestiunea aceasta, subliniind că Iohannis ar fi trebui să argumenteze concret și punctual motivul pentru care refuză revocarea. În schimb președintele a afirmat că motivația ministrului justiției „nu m-a convins”.

Astfel, șefa UNJR a punctat faptul că ministru Justiției a făcut verificarea și a constatat că sunt îndeplinite condițiile de revocare, iar în contextul legii președintele Klaus Iohannis „nu poate spune că refuză revocare pentru că nu este oportună în acest moment, ci poate doar să spună că motivele arătate de ministru nu sunt întemeiate și să argumenteze concret cu privire la fiecare din acestea”.

Astfel, șefa UNJR concluzionează că președintele Iohannis putea să refuze MOTIVAT propunerea de revocare din funcție a șefei DNA.

„Tehnic, procedura de revocare este mult mai strictă decât cea de numire, pentru că persoana respectivă nu poate fi dată la o parte oricând”.

Tag-uri:
garbovan, iohannis, revocare, dna, kovesi, functie


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1548.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1548-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
„Dacă poate sau nu să o revoce Iohannis pe Kovesi este dat de textul legii. Și anume acela că președintele nu are în nici într-un caz o oportunitate politică, un drept de alegere suveran, între a decide sau nu revocarea, dar în același timp are dreptul și obligația de...

Preluat de la EVZ