Lituania a cerut, azi, Statelor Unite să instaleze sisteme de rachete suplimentare în țările baltice, de teama acțiunilor Administrației Vladimir Putin, relatează site-ul agenției Reuters.

Guvernul lituanian a cerut Washingtonului să instaleze mai frecvent sisteme pentru exerciții militare în Lituania, Letonia și Estonia, argumentând că Alianța Nord-Atlantică trebuie să cunoască mai bine regiunea în cazul unui conflict.

“Cerem sisteme suplimentare. Nu vorbim doar despre sisteme de rachete Patriot, ci și de alte capabilități militare, precum rachetele cu rază scurtă de acțiune Avenger și alte sisteme, pentru a crea o arhitectură regională de apărare aeriană, întrucât noi nu putem face față singuri”, a declarat, pentru agenția Reuters, Raimundas Karoblis, ministrul lituanian al Apărării.

Lituania, Letonia și Estonia, precum și Polonia au exprimat preocupări grave după ce Rusia a anexat regiunea ucraineană Crimeea, în 2014.

Raimundas Karoblis nu se așteaptă ca NATO să suplimenteze rapid capabilitățile militare în țările baltice, dar ar vrea ca Alianța Nord-Atlantică să asume angajamente suplimentare cu ocazia summitului din iulie.

“Am vrea să avem sisteme de rachete cu statut permanent și alte capabilități, dar înțelegem că o parte semnificativă a acestor capabilități s-au pierdut de către NATO după Războiul Rece și este difuicil să fie reconstruite rapid. Dar trebuie să ne asigurăm că sistemele antiaeriene pot fi instalate în țările baltice oricând este necesar”, a spus ministrul lituanian al Apărării.

După anexarea Crimeei de către Rusia, NATO a început suplimentarea capabilităților militare în țările baltice și în Polonia, dar, pentru evitarea escaladării tensiunilor cu Moscova, aceste capacități nu au statut permanent.

“Situația securității în țările baltice nu se îmbunătățește. Unul dintre locurile în care unitatea NATO ar putea fi testată este regiunea baltică. Această posibilitate există, cel puțin teoretic”, a atras atenția Karoblis.

Comenteaza aceasta stire

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/tarile-baltice-cer-statelor-unite-sisteme-de-rachete-suplimentare-de-teama-rusiei-48220.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/tarile-baltice-cer-statelor-unite-sisteme-de-rachete-suplimentare-de-teama-rusiei-48220-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv