Doi avocați celebri, Ranko Pelikaric, din Croația și Maria Slazak, din Polonia, au acordat un scurt interviu, pentru „Evenimentul zilei”, în care au acuzat practicile de interceptare a persoanelor și folosirea acestora ca probe, în dosare care nu țin de siguranța națională sau de terorism.

Cei doi oficiali ai Consiliului Barourilor al Societăților de Drept din Europa (CCBE) au luat parte la Congresul Avocaților 2018, desfășurat sub auspiciile Centenarului Marii Uniri și organizat de Uniunea Națională a Avocaților din România (UNBR). Ranko Pelikaric este vicepreședinte al CCBE. Maria Slazak a fost președinte al acestui for și este actual vicepreședinte al Comitetului PECO, pentru Europa Centrală și de Est.

– EVZ: Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă avocații, privind păstrarea secretului profesional și elementele comune în ceea ce privește confidențialitatea sursei de către jurnaliști?

– Ranko Pelikaric: Este o diferență mare între păstrarea confidențilității de către jurnaliști și secretul nostru profesional. Dumneavoastră puteți să acoperiți sursa. Noi trebuie să acoperim tot ceea ce știm, date, informații…. Din momentul în care un client intră pentru prima dată în biroul nostru de avocatură, pentru a demara procedura trebuie să capeți toate informațiile. Din acel moment suntem ținuți de secretul profesional pentru totdeauna. Față de acest aspect, în cadrul congresului am prezentat cazul unui avocat din Croația care a devoalat strategia de apărare a fostului său client. Drept urmare, am luat decizia de a-i suspenda pentru opt ani dreptul de a exercita profesia.

În același context, Maria Slazak a adăugat: „Pentru un avocat, o astfel de sancțiune drastică înseamnă sfârșitul carierei. Înseamnă moartea lui profesională.”

Serviciilor secrete nu trebuie să li se dea permisiunea de a intreprinde vreun pas fără un mandate

EVZ: În istoria legislativă a țărilor dumneavoastră, sau a altor țări, dacă cunoașteți, există vreun protocol încheiat între serviciile secrete și organele de anchetă, de tip procuratură sau între serviciile secrete și Curtea Supremă, de exemplu, care nu se încadrează la amenințări de tip terorist sau la adresa siguranței naționale, cu prevederi similare cu cele încheiate la noi în țară?

– Ranko Pelikaric: Nu știu despre existența unor astfel de protocoale, dar nu sunt atât de naiv încât să cred că, din când, nu se procedează de maniera aceasta. În opinia mea, dar nu am nicio dovadă, este făcută într-un mod mai sofisticat. În primul rând, serviciile secrete trebuie să își facă treaba. După aceea, dacă constată ceva, informează poliția.

– Maria Slazak: Credeți că înainte de semnarea acestor protocoale serviciile secrete nu au lucrat și nu au oferit materiale, probe organelor de urmărire penală? Este tragic, însă cât timp serviciile secrete încalcă drepturile omului, reglementate prin Convenția Europeană și, în special, prin articolul 8 din Convenție. Orice interceptare a unei convorbiri, orice înregistrare nu ar trebui să aibă loc fără un mandat emis de un judecător. Și poate că, aici, în România, faptul că, acum, acest lucru a devenit oficial că poate merge exact în direcția asta, serviciilor secrete nu trebuie să li se dea permisiunea de a intreprinde vreun pas fără un mandat emis de un judecător.

– Însă, în România, în baza acelor protocoale, s-a permis interceptarea unor oameni cu mandate care intrau în sfera terorismului sau a siguranței naționale, deși era vorba despre fapte de drept comun.

Tag-uri:
avocati, europeni


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1676.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1676-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Doi avocați celebri, Ranko Pelikaric, din Croația și Maria Slazak, din Polonia, au acordat un scurt interviu, pentru „Evenimentul zilei”, în care au acuzat practicile de interceptare a persoanelor și folosirea acestora ca probe, în dosare care nu țin de siguranța națională sau de terorism. Cei doi oficiali ai Consiliului...

Preluat de la EVZ