Protocolul încheiat între Parchetul General și MApN a fost denunțat, la solicitarea ministrului Apărării, Mihai Fifor, au transmis, pentru EVZ, oficiali din minister. Documentul semnat de Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea a fost încheiat în 2011 și a fost făcut public, duminică seara, de postul Antena 3. „Înțelegerea instituțională” a fost parafată la un an și trei luni după celebrul episod „Sufrageria lui Oprea”, dezvăluit de jurnalistul Dan Andronic în seria „Noi suntem Statul!”.

Semnat de șeful serviciului secret al Armatei

Mai exact, protocolul a fost aprobat pe 4 aprilie 2011 de ministrul Apărării, de atunci, Gabriel Oprea și de Laura Kovesi, în calitate de procuror general. Documentul este semnat și de fostul șef al serviciului secret al Armatei, director general al Direcției Generale de Informații a Apărării (DGIA), generalul Gheorghe Savu și de Tiberiu Nițu, prim-adjunctul Laurei Kovesi. Așa cum a relatat Antena 3, este vorba despre un „Protocol privind acordarea sprjinului reciproc necesar îndeplinirii atribuţiilor şi competenţelor legale”. În document se precizează că a fost încheiat în scopul „valorificării eficiente, potrivit competenţelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, a informaţiilor care vizează securitatea naţională în domeniul militar, precum şi prevenirea şi combaterea infracţunilor săvârşite de către personalul MApN”.

„Înțelegerea instituțională” prevedea că „pentru a organiza coordonarea activităţii de punere în aplicare a protocolului se stabilesc următoarele părţi abilitate: pentru MApN-Direcţia Generală de Informaţii a Armatei, pentru Parchetul General – cabinetul procurorului general al României”.

Prin protocolul aprobat de Kovesi și Oprea s-a stabilit: „Punerea la dispoziţie a informaţiilor şi datelor relevante și utile pentru prevenirea, descoperirea şi combaterea infracţiunilor, precum şi pentru instrumentarea eficientă a dosarului penal, respectiv a informaţiilor şi datelor relevante şi utile pentru cunoaşterea şi contracararea vulnerabilităţilor şi a ameninţătilor interne şi externe la adresa securităţii naţionale în domeniul militar”.

Ministru al apărării, după episodul „Sufrageria lui Oprea”

Tag-uri:
kovesi, oprea, mapn, protocol, secret


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1757.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/04/button-share-1757-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Protocolul încheiat între Parchetul General și MApN a fost denunțat, la solicitarea ministrului Apărării, Mihai Fifor, au transmis, pentru EVZ, oficiali din minister. Documentul semnat de Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea a fost încheiat în 2011 și a fost făcut public, duminică seara, de postul Antena 3. „Înțelegerea...

Preluat de la EVZ