Octavian Bjoza a relatat o serie de amintiri care i-au rămas încă vii în memorie și care sunt greu de imaginat, și totuși rupte dintr-o realitate neuitată de cei care au trăit-o. Cu acest prilej, președintele AFDPR a subliniat că mulți dintre cei care au dispus sau i-au suspus pe deținuți la astfel de tratamente îngrozitoare au trăit „bine mersi” printre noi, iar alții trăiesc chiar și în ziua de azi.

Într-o vizită la Botoșani, Bjoza a considerat că toate aceste întâmplări trebuie relatate pentru ca viitoarele generații să știe cât au pătimit victimele regimului comunist, potrivit Botosaneanul.ro.

Redăm mai jos, conform aceleași surse, câteva dintre relatările lui Octavian Bjoza despre perioada în care zeci de mii de români au fost închiși în pușcăriile comuniste și umilințele prin care au trecut.

„Criminalii au trăit bine-merci printre noi. Unii dintre ei încă mai trăiesc. Iar pensiile sunt de cel puțin de trei ori mai mari decât ale noastre. Iată patria recunoscătoare eroilor săi. O patrie plină de eroi, dar pe care nu știm să-i cinstim. Nu avem nevoie de aceste ultime jaloane în ale moralei pe care tânăra generație de astăzi să le urmeze. Este incredibil, dar adevărat”

„Securitatea îi bate cu bestialitate pe studenți până când unii dintre ei au cedat și au semnat angajamente cu Securitatea că acceptă în schimbul de a nu mai fi bătuți și a unei hrane mai bune, au acceptat să-și badă frații de luptă și suferință de până mai ieri. Și așa zisele echipe ale lui Eugen Țurcanu au purces la acțiune și au bătut bestial”

„Te puneau să scrii că ai trăit cu mama, cu sora, cu o capră, cu o gâscă: scrie, tu-ți crucea mă-ti de bandit, scrie că așa se va scrie istoria. Este incredibil, aceste documente există. Când venea Crăciunul și Anul Nou studenții erau puși să meargă în șir indian, să-și lase pantalonii în jos și fiecare trebuia să-l lingă în fund pe cel din fața lui. Că dacă nu o făcea bătăile erau cumplite. Le-au intrat coastele în plămâni, le ieșea sângele pe nas, pe ochi, pe gură, pe urechi. Avem numele lor și cei care au bătut și victimele acestora”

„La Crăciun și la Paște, studenții, tot așa în șir indian, treceau prin fața la doi torționari. Primul torționar ținea în mână un penis sculptat în lemn sau în săpun de rufe pe care trebuia să-l săruți. Treceai la al doilea torționar care într-o gamelă avea amestecat urină cu fecale și trebuia să înghiți o lingură ca să te cumineci, că venea Paștele sau Crăciunul. S-a întâmplat în România, la Pitești. Este incredibil”

Tag-uri:
detinuti, comunism, Octavian Bjoza, relatari


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1174.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/05/button-share-1174-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialFapt divers
Octavian Bjoza a relatat o serie de amintiri care i-au rămas încă vii în memorie și care sunt greu de imaginat, și totuși rupte dintr-o realitate neuitată de cei care au trăit-o. Cu acest prilej, președintele AFDPR a subliniat că mulți dintre cei care au dispus sau i-au suspus...

Preluat de la EVZ